Истрага против 11 осумњичених да су оштетили „Симпо“, „ЦГ Трејд“ и буџет Србије за више од 90 милиона

Осумњичени, њих 10, саслушани су у тужилаштву у четвртак и петак, након чега је тужилаштво предложило Вишем суду у Београду да према четири осумњичена одреди притвор, док је осталим осумњиченима укинуто задржавање и они ће се у даљем току поступка бранити са слободе, објављено је на сајту Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Један осумњичени је од раније недоступан правосудним органима Србије.

Притвор је предложен за Р. И, Д. Ђ, Н. Л. и В. Л. да не би утицали на сведоке и друге окривљене и да не би у кратком временском периоду поновили кривична дела.

Одлуком судије за претходни поступак Вишег суда у Београду осумњиченима је одређен притвор.

Сви осумњичени су изнели своју одбрану на саслушању, изузев Р. И. који се бранио ћутањем.

Шта се осумњиченима ставља на терет

Осумњиченима се на терет ставља да су користећи документацију о наводном власништву коју су претходно фалсификовали, оверавали код више јавних бележника и тако довели у заблуду ову службу, која је након тога јавнобележнички запис проследила Републичком геодетском заводу на упис.

На тај начин они су, како се сумња, дошли у посед непокретности која се налази у власништву привредног друштва „Симпо-Врање“, па су тако вршећи криминалну делатност у намери да прикрију и лажно прикажу незаконито порекло имовине, на овај начин стечене непокретности продавали савесним купцима при чему су оштетили ово привредно друштво и противправно прибавили имовинску корист од 38.852.270 динара.

Постоје основи сумње да су они у групи која је шире деловала, од 2020. године до данас, пословни простор чији је неспорни власник привредно друштво „Симпо-Врање“, на основу фалсификованих исправа и малверзацијама продали савесном купцу чиме су прибавили корист у износу од 180.000 евра.

На исти начин, осумњичени М. М. је стекао власништво над пословним простором, а кога су као фиктивног власника ангажовали осумњичени С. М. и Н. Л.

Осумњичени су непокретност фиктивно даље продали осумњиченом В. Л., а потом савесном купцу, како би на тај начин прикрили своју криминалну делатност и порекло имовине.

Такође се сумња да су осумњичени имовину велике вредности, чији су прави власници физичка и правна лица, као и Србија, на основу фалсификованих исправа продавали или вршили пренос имовине, иако су знали да она потиче из криминалне делатности, и на овај начин оштетили привредно друштво „ЦГ Трејд “ доо и буџет Републике Србије за 52.972.929 динара.

Захваљујући сарадњи са Републичким геодетским заводом, утврђене су све чињенице у вези са овим незаконитим радњама и спречено је да већи број грађана и фирми буде оштећено, наводи се у саопштењу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar