Истрага о Северном току, забрињавајуће мала понуда гаса и „бродови духови“

У заједничком истраживању данских, норвешких, шведских и финских телевизија изнети су нови наводи о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и 2. 

Њихови докази упућују да су три руска брода са искљученим сигналима, у јуну и јулу и пет дана пре септембарске експлозије била у балтичким водама у области гасовода.

Ти, како их називају „бродови духови“ наводно су лоцирани помоћу пресретача радио-комуникација које су слали у руске поморске базе и могло се, кажу, пратити њихово кретање.

„Мислим да све ове активности заједно дају слику директне повезаности са инцидентом на Северном току. Није тачно да је то случајност. Не постоји убедљиво објашњење“, рекао је морнарички аналитичар Х. И. Сатон.

Морнарички официр, војни аналитичар Универзитета у Копенхагену Јенс Венцел Кристоферсен каже да се појављује слика да су прикупили информације, погледали тачну локацију за операцију и након тога поставили бродове уз велику прецизност, с обзиром на то где су хтели да ставе експлозив, ако се испостави да су то урадили Руси.

Русија која стално демантује умешаност у експлозије на гасоводима „Северни ток“ на нове медијске наводе до сада није реаговала.

Информације да су се руски бродови кретали у зони гасовода пре експлозија прокоментарисао је једино шведски премијер.

„У Шведској је о томе још у току прелиминарна истрага. Не бих то даље коментарисао, али свакако они који воде истрагу узимају у обзир све информације до којих могу да дођу“, истиче Улф Кристоферсон, премијер Шведске.

Почетком године светски медији пренели су потпуно супротно истраживање америчког новинара Херша, које је директну одговорност, за саботаже на „Северном току“ пребацило на Сједињене Америчке Државе. Балтичке земље упоредо са истрагама покушавају да заштите енергетску инфраструктуру.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar