Инцидент на граници Јерменије и Азербејџана, два војника погинула у размени ватре

Након најновијих окршаја, јерменско Министарство спољних послова навело је да су у размени ватре коришћени минобацачи и лакше наоружање, у близини села Сотк, код границе, а употребљени су и дронови. У међувремену, размена ватре је престала, додају из Јеревана, пренео је Ројтерс.

Азербејџанско министарство одбране истакло је да је зауставило напад дроном из Јерменије на позиције азербејџанске војске у Kалбаџар округу. Накнадно је саопштено да је један војник убијен, али да азербејџанске трупе држе ствари под контролом.

Тензије су се повећале у време када су се појачали напори да супротстављене стране дођу до мирновног споразума, упркос несугласицама око тога где је чија граница, али и осталим питањима.

Досад су се мировни преговори одржавали под надзором Европске уније и Русије, која је посредовала у прекиду ватре у новембру 2020. године око Нагорно-Kарабаха.

Министри спољних послова обе земље сусрели су се прошле недеље у САД.

Азербејџан је прошлог месеца поставио контролни пункт на улазу у Лачински коридор, једини пут који повезује Јерменију и Kарабах, што је потез који је Јереван назвао „грубим кршењем“ договора о прекиду ватре из 2020. године.

У четвртак, обе стране су рекле да су деловале у самоодбрани и оптуживале другу да је прва почела. Јерменија је саопштила и да су четири њена војника рањена.

Никол Пашињан је рекао да је најновији инцидент покушај Азербејџана да поремети предстојеће мировне разговоре.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar