I posle Brisela o Briselu – SAD i Britanija podržavaju dijalog, Beograd ne odustaje od ZSO

I posle Brisela – o Briselu. O toku pregovora Beograda i Prištine, predsednik Vučić izvestio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva. Na sastanak je došla sa maramom na kojoj su ispisani stihovi ukrajinske himne. Uz simboličnu poruku prenela je još jednu – njena zemlja podržava proces diijaloga u kojem posreduje Unija. U agendi predsednika je i sastanak s američkim ambasadorom.

„Obavestio sam ambasadora Hila o poslednjoj rundi razgovora u Briselu. Saglasili smo se da je hitno formiranje Zajednice srpskih opština od prioritetnog značaja, ali i da je potrebno još mnogo napora, rada i razgovora kako bi se rešili nagomilani problemi u svakodnevnom životu građana na Kosovu i Metohiji“, objavio je Vučić na Instagramu.

Da Beograd ne odustaje od ZSO, potvrdio je i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti. Kaže da na svakom sastanku u Briselu Vučić ima isti zahtev – da se što pre formira.

Govoreći o evropskom predlogu u Skupštini, opozicija ga je optužila da je prihvatanjem plana prihvatio i uslov Beograda.

„Zajednica je prošla ovde u Skupštini. Ja kažem da Zajednica ne prolazi. Nije prošla sud, nije prošla narod. Zajednica ne prolazi ni kod premijera, ni Vlade, ali je prošla kod vas“, rekao je Kurti poslanicima.

Bez zajednice nema dogovora o evropskom planu o normalizaciji odnosa, upozorava nemačka ambasada u Prištini.

Berlin poručuje da su deo aneksa sporazuma koraci ka stvaranju Zajednice srpskih opština.

Prioritet diplomatskog delovanja Beograda

Prioritete diplomatskog delovanja Beograda sumira ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Želim još jednom da ponovim našu jasnu poziciju – a to je da je svaki pokušaj rešavanja pitanja naše južne pokrajine moguć jedino kroz uspostvljeni mehanizam dijaloga Beograda i Prištine. Iz tog razloga od velike važnosti je i pravilno predstavljanje opasnosti od jednostanih poteza Prištine, čime se često ugrožava uspostavljeni dijalog“, ističe Dačić.

Ključ uspeha dijaloga je sprovođenje svih preuzetih obaveza, saopštava ministarstvo spoljnih poslova Slovačke, jedne od pet članica Unije koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Od obe strane očekuju konstruktivan pristup u narednim rundama pregovora.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar