I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Melonijeve

Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da su u ovom pismu oni pozdravili njegove izjave u vezi s francusko-nemačkim predlogom, prenela je Koha ditore.

U saopštenju se navodi da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

U zajedničkom pismu zatraženo je sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i stvaranje Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta, prenela je Koha ditore.

„Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom rešavanju i primeni ovog sporazuma“, navode Šolc, Makron i Meloni u pismu Kurtiju.

Troje evropskih zvaničnika je istaklo da smatra da sada postoji hitna potreba da se trasira put napred u cilju zaključivanja sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji je Kurti pristao.

U pismu je istaknuto da je Evropski savet u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o stvaranju Zajednice srpskih opština.

Troje evropskih zvaničnika su u pismu naveli da predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i na adekvatan način i bez odlaganja rešavaju pitanja ‘okvirnog sporazuma’ i preostalih obaveza.

„Očekujemo da će se i o jednom i drugom razgovarati na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023. Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma“, stoji u pismu, u kome se navodi da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je primio pismo Makrona, Šolca i Melonijeve, pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava sutra u Briselu.

Kako je navela služba za spoljne poslove EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar