Hil uoči sastanka u Briselu: Ne mogu reći da očekujem brze rezultate

Ambasador Hil je u Kragujevcu rekao da Evropska unija vrlo posvećeno radi na tome da pronađe rešenje koje će svima biti povoljno.

„Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda“, rekao je Hil, koji veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

„Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština“, istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu.

„Naš predstavnik (Gabrijel) Eskobar je danas u Briselu, tako da smo mi u tom procesu. Hoću da naglasim da SAD i Evropska unija veoma blisko sarađuju po ovom pitanju i veoma smo posvećeni da zajednički na tome radimo. Rekao bih i da smo poslednjih godinu dana posebno blisko povezani u nastupu u odnosu na agresiju Rusije u Ukrajini“, naveo je Hil.

„I posebno bih istakao da smo prošle nedelje imali glasanje u Ujedinjenim nacijama gde je sa ogromnom većinom učesnika podržana odluka koja se odnosi na poziv Rusiji da se povuče i da obustavi strašnu agresiju na svog suseda. U ovom glasanju je i Srbija bila jedinstvena sa ostalima koji su to podržali. tako da je dat veoma jasan signal Rusiji da treba da prestane sa agresijom“, kazao je Hil.

Naveo je da je samo šest zemalja na čitavoj planeti podržalo Rusiju, a ogromna većina od 141 države, uključujući i SAD i Srbiju, pozvala je na obustavu ratnih dejstava Rusije, što govori, kako kaže, o odnosu snaga svih država i tesnoj saradnji velike većine država u ovom jedinstvenom stavu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar