Guteres pozvao Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga

U izveštaju za period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da žali što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo „ograničen napredak“.

„Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija“, istakao je generalni sekretar UN, navodi se u dokumentu SB UN.

„U tom pogledu, zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa je ključno kako bi se postigli održivi sporazumi“, naveo je Guteres, ohrabrivši Beograd i Prištinu da „obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika“ u procesu dijaloga.

Guteres je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku ustavnog suda iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

„To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije“, poručio je generalnu sekretar UN-a.

Guteres je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Pozvao je privremene prištinske institucije na svim nivoima, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da nastave da preduzimaju napore ka stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji navedeno je da su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali 6. oktobra na marginama samita Evropska unija – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Nakon sastanka Vučić je naveo da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Uz ovaj izveštaj pridodat je i izveštaj o radu Euleksa u istom periodu.

O izveštaju generalnog sekretara Guteresa raspravljaće 20. aprila Savet bezbednosti UN.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar