Гутерес поднео шестомесечни извештај о КиМ

Антонио Гутерес је у извештају, који обухвата активности Унмика и развој догађаја од 16. септембра 2022. до 18. марта 2023. године, оценио да нови оквир дијалога има потенцијал да унапреди процес ка постизању дугорочних решења.

Како је рекао, континуирано конструктивно ангажовање на свеобухватној имплементацији Споразума биће неопходно за изградњу заједничких основа, очување стабилности и спречавање било каквог поновног појављивања напетости и сукоба.

Истовремено, наводи да подржава веће укључивање жена, младих и других актера цивилног друштва у процесима који се односе на нормализацију односа.

„Конкретно, стране су се ‘потпуно обавезале да ће поштовати све чланове Споразума и спровести све своје обавезе експедитивно и у доброј вери’. Ово је утолико критичније што су развоји током периода извештаја довели тензије до нивоа кризе, што је резултирало најзабрињавајућим назадовањем од почетка процеса дијалога 2011. године“, рекао је Гутерес.

Како наводи, појачана и запаљива реторика на свим странама, постављање барикада на путевима, вишеструки безбедносни инциденти и протести на северу КиМ, повећали су ризик од насиља.

„Инциденти међуетничке природе, пуцњаве и повреде, укључујући међу цивилима и косовском полицијом, као и очигледно таргетирање новинара и међународних безбедносних актера, били су посебно алармантни. Све стране би требало да буду уздржане и да раде на томе да се сви спорови решавају на миран начин кроз дијалог, а не ескалацију и прелазак ивице“, рекао је Гутерес.

Детаљан опис дешавања из новембра 2022.

У извештају су детаљно описана дешавања из новембра прошле године, када су Срби напустили приштинске институције, али све што се након тога дешавало.

„Усред појачаних тензија на терену, напредак у другим хитним питањима дијалога је ограничен. Стодневна мапа пута за спровођење енергетских споразума из 2013. и 2015. између Београда и Приштине истекла је 2. октобра без суштинског напретка“, наводи Гутерес.

Уследио је, истиче, додатни период консултација од 15 дана, а 18. октобра, српски добављач енергије Електросевер и приштински Оператор система, преноса и тржишта (КОСТТ) закључили су техничке споразуме, чиме су избегли одузимање дозволе за снабдевање Електросеверу, коју је издала приштинска Регулаторна канцеларија.

„Међутим, преостали кораци укључени у мапу пута тек треба да се имплементирају“, наводи се у извештају.

Даљи напредак у дијалогу од кључног значаја

Како је навео, даљи напредак у дијалогу Београда и Приштине је од кључног значаја за стварање услова за повратак представника косовских Срба у институције на северу КиМ.

Пошто се извештај односи на период пре избора у четири општине на северу КиМ, Гутерес је оценио да инклузивност планираних избора за април 2023. на северу КиМ и њихово понашање у безбедном окружењу и „у складу са важећим законима и међународним стандардима, биће од кључног значаја за успостављање функционалних општинских институција које представљају локалне заједнице“.

Истовремено, позвао је власти у Приштини да предузму све потребне кораке и друге мере за изградњу поверења како би ублажили забринутост погођених носилаца права у вези са недавном експропријацијама имовине, што би, каже Гутерес, помогло да се обезбеде транспарентност, правилан поступак и прави баланс између пуног поштовања индивидуалних имовинских права и јавног интереса.

Као „друга кључна дешавања“ у периоду од шест месеци, наводи и избор нове Владе Србије, одлуку Европске комисије да са 75 милиона евра, помогне КиМ у ублажавању енергетске кризе, постизање договора о визној либерализацији за грађане КиМ, подношење захтева Приштине Чешкој за чланство у Европској унији, што је изазвало приговоре Београда.

У извештају се спомиње и устоличење патријарха СПЦ Порфирија, односно одлука власти у Приштини да му забране улазак на КиМ.

Гутерес, такође, истиче да је од 16. септембра до 28. фебруара било 12 инцидената на српским православним верским објектима и гробљима, који су укључивали оштећење надгробних споменика на српским православним гробљима у општинама Клокот и Клина, крађе из Српске православне цркве у Гњилану и Истоку, као и неред у манастиру Високи Дечани.

Наводи да је неколико других инцидената допринело повећању тензија међу заједницама током извештајног периода. У октобру је, како се наводи, пријављен низ “одвојених инцидената везаних за крађу и паљење косовске, албанске и српске заставе у разним општинама широм“ КиМ, укључујући и локални споменик посвећен несталим лицима у селу Велика Хоча у Ораховцу.

Наводи се да је било и неколико инцидената вербалног и физичког злостављања од стране припадника специјалне полиције, укључујући и једну од 14. новембра у “којој је извршни директор невладине организације са седиштем у Север Митровица пријавио да је вербално и физички нападнут у близини Јариња“.

Безбедносни вакуум након повлачења Срба из институција

Гутерес наводи и да је повлачење косовских Срба из приштинских институција створило безбедносни вакуум на северу КиМ, остављајући полицију да ради са мање од седам одсто снаге пре повлачења у тој области.

„Преостала 43 полицајца, косовска Албанца, наставила су да обављају ограничене дужности у полицијским станицама. Снаге Косова и Мисија владавине права Европске уније на Косову (ЕУЛЕКС) појачале су своје присуство на северу како би допринеле безбедном и безбедном окружењу“, навео је Гутерес.

У извештају поздравља, између осталог усвајање закона о превенцији и заштити од насиља у породици, насиља над женама и родно заснованог насиља, као и напоре да се измени кривични законик.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar