Grubješić: SAD bacile senku na evropsku ulogu u dijalogu, pomoć stiže iz najmoćnijih država EU

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je da su Srbi na Kosovu i Metohiji od premijerke, koja je boravila u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, čuli da će Srbija biti uz njih, te da je važno sačuvati mir i stabilnost.

Ističe da je trenutak posete izuzetno važan.

„Ostavili smo iza sebe momente kada je pretilo da će doći do incidenata i nakon toga postignut je dogovor o ličnim dokumentima“, rekla je Grubješić u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je u kontekstu onoga oko čega nema kompromisa – registarskih tablica, važan i dolazak Miroslava Lajčaka, ali i dvojice savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

„Da bi se videlo postoji li tu prostor za dogovor i kompromis“, rekla je Grubješić.

Ističe da je pismo Šolca i Makrona predsedniku Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju s jedne strane pritisak, a sa druge strane želja Evrope da bude aktivnije uključena u pregovore, u trenutku kada je evropska uloga u dijalogu pala u senku sa vidno aktivnijom ulogom Sjedinjenih Američih Država.

„Zaključak je da Lajčak ne može sam“, kaže Grubješić i ističe da pomoć stiže iz dve najmoćnije evropske države.

Smatra i da se pozivanje na spremnost da se donose teške odluke ovog puta odnosi na Prištinu, te da napretka u dijalogu ne može biti dok se ne formira ZSO.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar