Gradonačelnici opština na severu KiM i formalno podneli ostavke, u podne skup u Kosovskoj Mitrovici

Sve oči Srba sa severa Kosova i Metohije uprte su ka Breogradu i ka međunarodnim predstavnicima. Za danas u podne najavljen je protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice. Više nego inače, istaknute su i srpske zastave i bilbordi „Ovo je Srbija“, čime kako kažu Srbi sa severa KiM pokazaju gde im je mesto, javlja dopisnik RTS-a.

Kako su najavili Srbi sa KiM koji su juče napustili kosovske institucije, bojkot će trajati dok Priština ne ukine preregistraciju vozila i ne formira Zajednicu srpskih opština i ispune ostale dogovore iz Briselskog sporazuma.

Na lošu politiku Prištine požalili su se i Srbi u Štrpcu. Predsednik te opštine Dalibor Jevtić rekao je da neće biti smisla da budu i dalje u institucijama, ako Priština nastavi politiku diskriminacije.

Kosovska predsednica Vljosa Osmani pozvala je Srbe da ne napuštaju institucije, optužila je Beograd da stoji iza poteza Srba i istakla uveravanje da će se obezbediti nesmetan rad institucija i javna bezbednost u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Vlast u Prištine susreće se i sa kritikama opozicije. 

Policijske stanice ostale su bez većine policajaca, pravosudni organi bez sudija i tužilaca, lokalne samouprave bez administracije. U severnom delu KiM ima oko 300 policajaca od čega je 80 odsto Srba, koji su skidanjem uniforma demonstrirali da napuštaju instituciju. Nepoznanica je da li će u njima ostati policajci Albanci kojih na severu KiM ima oko 20 odsto.

Iz direkcije policije u Prištini najavili su da će po potrebi na severu angažovati jedinice iz drugih delova Kosova, negirajući da su poslali pripadnike specijalnih jedinica. 

Kfor je saopštio da prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom i međunarodnim predstavnicima kako bi se sprečila eskalacija situacije.

Noć na KiM je protekla mirno. 

Your browser does not support the video tag.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar