Gojkovićeva uputila pisma EU i UNDP-u zbog Džafera Deve

Maja Gojković je pisma uputila komesarki Evropske unije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariji Gabrijel i izvršnom direktoru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akimu Štajneru.

„Imajući u vidu značaj i važnost suprotstavljanja i sprečavanja jačanja ekstremizma i revizionizma koji podstiču jednostranost i nasilje, dozvolite da sa vama podelim zabrinutost u vezi sa pitanjem projekta rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve i ideje da u njoj bude smešten regionalni centar za kulturu“, napisala je Gojković.

Ona je dodala i da su činjenice u vezi sa ovim slučajem su opštepoznate.

„Reč je o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju Š divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine“, navela je Gojković u pismu.

Ona je istakla da je iz ovih razloga sa iznenađenjem primila vest da se ova aktivnost realizuje u okviru projekta Evropske unije

„Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije koji doprinosi stabilnosti i miru“, uz podršku UNDP.

Gojković je napomenula da je taj projekat razlog duboke uznemirenosti pripadnika srpskog i jevrejskog naroda i celokupne javnosti ovog regiona, kao i da on grubo ugrožava ne samo dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u vreme Drugog svetskog rata i negovanje kulture sećanja, već i napore koji se danas čine u cilju uspostavljanja dijaloga.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da zato navodni interes za arhitektonski značaj ovog objekta, kao i ideja da on bude korišćen kao kulturni centar u cilju povezivanja lokalnih zajednica i promociju tolerancije, multikulturalizma i povezanosti lokalnih zajednica deluje u najmanju ruku cinično.

Gojković je napomenula da njegova realizacija jača osećaj nesigurnosti u srpskoj zajednici čija su ljudska i građanska prava konstantno ugrožena na ovom prostoru i koja je gotovo svakodnevno suočena sa etnički motivisanim incidentima i nasiljem nad ljudima i kulturnim dobrima.

„Želim da sa vama podelim svoje uverenje da agencije UN i EU, u skladu sa mandatom i vrednostima koje podržavaju, ne mogu biti deo ovakvih projekata. U skladu sa tim, ponavljamo naš zahtev da sporni projekat ne bude realizovan“, navela je Gojković i dodala da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nastaviti da bude privržen partner na planu sprovođenja ciljeva i promovisanja vrednosti UN i EU.

Podsećamo da je direktor izraelskog Centra „Simon Vizental“ dr Efraim Zurof ranije izjavio da je inicijativa da se oda počast Džaferu Devi, odanom saradniku nacista, ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista.

EU i UNDP, zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture, omladine i sporta započeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

Ovaj projekat, kako su objasnili, ima za cilj da „doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar