Gabrijel Eskobar u Prištini, razgovarao sa Vjosom Osmani

U saopštenju kabineta Vjose Osmani, izdatom nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, navodi se da su razgovarali o dijalogu i najnovijim dešavanjima na severu KiM.

Osmanijeva je rekla da su odluke Prištine u skladu sa Briselskim sporazmom i navela da su sve instuticije u Prištini u stalnoj komunikaciji sa stranim partnerima.

U tom saopštenju, reč kompromis se ne pominje.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak biće u Prištini sutra, kada će u društvu Eskobara razgovarati sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i predstavnicima opozicije.

U četvrtak Lajčak i Eskobar odlaze u Mitrovicu gde će se sastati sa predstavnicima Srba.

Uporedo sa njihovom šatl diplomatijom, u Zvečanu će sutra zasedati odbornici skupština četiri opštine na severu, a nakon najava da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dođe do kompromisa.

Poseta Eskobara i Lajčaka nastavak je žive diplomatske aktivnosti kako bi se pronašlo održivo rešenje, prihvatljivo i za Prištinu i za Srbe na severu Kosova koji ne prihvataju mere vlade o izdavanju dokumenta koji bi zamenio srpsku ličnu kartu i preregistraciji vozila srpskih tablica na lokalne.

Sve oči, dakle, uprte su u posetu Eskobara i Lajčaka Prištini i Beogradu, u očekivanju efekata njihove diplomatije. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar