Fon der Lajen u Prištini: Radimo na rešenjima koja će moći da se implementiraju

U obraćanju posle razgovora sa Vjosom Osmani u Prištini Ursula fon der Lajen je rekla da se radi na primenjivim rešenjima vezano za tablice i druga pitanja u dijalogu Beograda i Prištine.

„Mislim da je ključno da se pravila poštuju. Postoje pravila i ona moraju da se poštuju u svakoj zemlji. Istovremeno, ako postoji tranzicioni perioda, on treba da prođe glatko i treba da bude inkluzivan. Znam da se još radi na rešenjima i govorim u kontekstu dijaloga koji podržava i specijalni predstavnik EU“, rekla je fon der Lajen.

Najveći deo svog obraćanja u Prištini predsednica EK je posvetila energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini.

Domaćinima je poručila da vidi njihovu posvećenost vrednostima EU, ambicioznim reformama i usklađivanjem sa odgovorom EU na ruski rat protiv Ukrajine.

Predsednica Evropske komisije ponavlja da energetski rat Rusije pogađa sve u Evropi a da je EU obezbedila paket energetske podrške i da je opredelila 75 miliona evra za zaštitu građana i preduzeća na Kosovu.

Kurti: Zahtev za članstvo u EU do kraja godine

Premijer u Prištini Aljbin Kurti obavestio je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da će njegova vlada podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji pre kraja ove godine.

„Ova odluka je rezultat političke i vrednosne orjentacije kako Vlade, tako i građana, koji masovno i u potpunosti podržavaju evropske integracije. U vezi sa liberalizacijom viza, Kosovo je ispunilo sve kriterijume, liberalizacija je već više nego zaslužna za građane“, naveo je Kurti, preneto je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Na današnjem sastanku potvrđena je neposredna budžetska pomoć EU od 75 miliona evra za Prištinu u suočavanju sa energetskom krizom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar