Fon der Lajen u Nišu: Podrška Srbiji od 165 miliona evra zbog energetske krize; Vučić: Umemo da cenimo pomoć EU

Predsednik Vučić je poručio, po pitanju odnosa sa Prištinom, da će Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da je „sve jednostrane poteze do sada povukla Prišine, a ne Beograd.“

„Jesam zabrinut. Video sam Vašu konferenciju sa gospođom Vjosom Osmani. Video sam da je koristila priliku da govori protiv Beograda i Srbije. Ja to neću, nikada to ne radim. Moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

Istakao je da jeste zabrinut, iako zna da Srbija nijedno od pitanja nije pokrenula, već je to uvek jednostrano činila Priština.

„I juče sam rekao – nemamo više kud. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost“, ponovio je Vučić.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije, Vučić naveo da je bio realan, racionalan i u najvećem delu tačan.

„Da li je Srbija zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji – tačno je. Niti imam šta da se žalim, niti da kažem da je nešto nepravedno prema našoj zemlji. Sve što je napisano je tačno, kao što mislim da ima probema u dijalogu za šta mislim da Srbija ni nule koma jedan odsto nije odgovorna“, naveo je Vučić.

Ponovio je da Srbija i danas poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te da to nije dovođeno u pitanje.

„Samo se ponekad pitamo zašto nije uvek poštovan integritet Srbije, ali različite su to danas ocene. Razumeli smo poruku predsednice Evropske komisije. Usaglašavamo se sa viznom politikom. Gledaćemo u svim ostalim pitanjima kako što brže da napredujemo prema EU“, naveo je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Danijela Servera za Glas Amerike koji je rekao da očekuje da će Srbija odbiti uvođenje sankcija Rusiji i da je, po njegovom mišljenju, realnije da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu, Vučić je odgovorio da se naša zemlja nalazi na evropskom putu.

„Kada je reč o suštinskom opredeljenju Srbije, ono jeste da se Srbija nalazi na evropskom putu“, izjavio je Vučić.

Istakao je i da veruje da će Srbija u narednom periodu snažnije ići tim putem i zato su tu, rekao je, ljudi koji su manje umorni od njega, a imaće njegovu podršku – da Srbiju uvuku u Evropu.

„Što se tiče naših kineskih partnera, našim kineskim prijateljima kažemo da smo na evropskom putu i nemamo problem sa tim“, rekao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar