Финска – од неутралности до чланства у НАТО-у

Пријатељи и савезници сада су важнији него икада, а фински су најјачи на свету. Председник (Владимир) Путин хтео је да залупи врата НATO-а. Показали смо свету да није успео, рекао је Столтенберг.

Русија ће бити приморана да предузме „контрамере, да осигура безбедност у коју пријем Финске задире, одговорио је Кремљ који види структуру НАТО-а као непријатељску према Русији.

Министар одбране Русије на састанку руководства оружаних снага рекао је да су белоруски авиони сада способни да носе руске нуклеарне ракете.

НАТО јача антируски курс, а улазак Финске у Алијансу представља ризик за ширење сукоба, сматра Сергеј Шојгу.

Финску сада штити члан пет уговора о северноатлантском савезу. У случају напада, бранио би је цео савез. Последња препрека Финском пријему отклоњена је прошлонедељном ратификацијом у парламенту Турске. И после недељних парламентарних избора, не очекује се промена курса НАТО-а.

„Наш следећи циљ је да наш добри сусед Шведска такође постане пуноправна чланица НАТО-а“, каже Анти Каиконен, фински министар одбране.

И док је мађарски парламент ратификацију шведског пријема покренуо, власти у Турској и даље очекују изручење курдских дисидената, терориста у очима Анкаре, како би повукле вето на чланство Шведске, која је захтев за пријем поднела када и Финска у трећем месецу рата у Украјини. Шеф дипломатије Дмитро Кулеба те земље поновио је Бриселу намере Кијева да постане чланица Алијансе.

Од неутралности до чланства у НАТО-у

У првим месецима рата, разматрала се неутралност Украјине – по финском моделу. Фински модел настао је после Другог светског рата. На пораженој страни, Финска је потписала мировни уговор 47, а следеће године и споразум са Совјетским Савезом, који је подразумевао њену неутралност.

Пре деценију је истекао, а земља од 5,5 милиона становника сада има 24.000 активних војника и више од 900.000 резервиста.

Игор Новаковић из Центра за међународну политику и безбедност не очекује трупе НАТО-а у финским војним базама.

„Можемо очекивати да ће као и све остале земље, све сем Данске, поштовати оно што је било и у случају Исланда односно у случају Норвешке, а то је да неће бити војних база и да неће бити инсталирања нуклеарног оружја на територији Скандинавије“, наводи Новаковић.

Док Финска убрзано гради ограду према Русији, Новаковић сукоб не очекује – Русија је фокусирана на Украјину. Али скандинавско проширење Шпигел оцењује као најдалекосежнију последицу рата на истоку Европе.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar