Evroposlanici: Pozitivan napredak u izbornim uslovima, nema bojkota

Evroposlanici kažu da je ključno sprovođenje dogovorenih mera, jer se primećuju neka kašnjenja, ali ukazuju i na to da sada nema bojkota, što je razlog za zadovoljstvo.

„Ovog puta nema bojkota nijedne političke partije i sada je loptica na strani svih političkih aktera u Srbiji“, rekla je evroposlanica Tanja Fajon na konferenciji za novinare u Beogradu.

Evroposlanik Vladimir Bilčik ocenio je da Srbija ima šansu da ide napred na evropskom putu, na putu modernizacije zemlje i demokratskih institucija.

On je rekao da im je jasno da sada postoji šansa da parlament bude drugačiji zahvaljujući činjenici da neće biti bojkota.

Bilčik je kazao da njihova misija nije gotova i da su spremni da je nastave u narednim nedeljama, a naročito posle izbora koje će posebno pratiti evropske institucije.

Rekao je da će izveštaj o Srbiji kao specijalni izaslanik predstaviti nakon aprilskih izbora.

Sastanci u Beogradu su, kaže, bili konstruktivni, a istakao je i dobru saradnju sa Skupštinom i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem, koji je takođe bio posrednik zajedno sa evroposlanicima.

„Uloga skupštine je krucijalna kada je reč o demokratiji, negovanju dijaloga, možemo da se ne slažemo, ali moramo da se složimo da je parlament glavna arena za političko nadmetanje“, rekao je Bilčik.

Kaže da mu je drago što čuje da će sve političke stranke učestvovati na izborima.

„Uvek smo govorili da bojkot nije način i drago nam je da vidimo ovu činjenicu“, rekao je Bilčik.

On je dodao da je evroposlanicima žao zato što su neki političari odbili da učestvuju u sprovođenju mera.

Bilčik je naveo da je važno da Privremeno telo za praćenje medija dobije pažnju javnosti koju zaslužuje, a naveo je i da su konstatovane promene u RIK-u.

„Važno je da izborne komisije, ne samo na centralnom već i na lokalnom nivou, budu spremne za izbore, te da se dobro obuče svi oni koji će nadzirati proces“, rekao je Bilčik.

Ocenio je da je medijska scena i dalje polarizovana u Srbiji, a konstatovan je napredak u predstavljanju opozicije na RTS-u i RTV-u.

„Važno je da novinari imaju prostora da rade slobodno i nezavisno, biće još važnije kad počne kampanja. Građani moraju da imaju poverenja u izborni proces“, rekao je on.

Tanja Fajon je kazala da je zadovoljna ishodom i da je politika stvar kompromisa, i to teških, navodeći da nije uvek bilo lako, ali učinjeno je, kaže, sve što je bilo moguće.

„Imali smo dobru saradnju sa većinom političkih aktera, hvala svima za konstruktivan dijalog, a sada je na Srbiji da izbori uspeju. Želim da vidim slobodne fer i poštene izbore. Cela evropska i međunarodna zajednica će ih pratiti. I to je još jedan test zrelosti Srbije za budućnost, bolji život građana test za demokratiju i slobodu medija“, rekla je Fajonova.

Prenela je u lično ime da joj je ovo poslednja misija u svojstvu poslanika EP budući da se i u Sloveniji izbori održavaju u aprilu.

„Nadam se da sam, u tih nekoliko godina koje smo radili zajedno, uspela da doprinesem boljem okruženju što se tiče izbora. Srbija će u meni uvek imati iskrenog prijatelja koji se na konstruktivno-kritički način zalaže za put Srbije ka EU“, poručila je Tanja Fajon.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar