Euleks pozdravlja smirivanje tenzija na KiM, prati slučaj Dejana Pantića

Euleks navodi da može samo delimično da popuni taj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali da ta misija ne može da zameni kosovsku policiju niti bilo koji drugi organ vladavine prava i ocenjuje da je zato od suštinskog značaja povratak na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija kosovske policije i pravosuđa.

Euleks ističe da će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost i bezbednost svih zajednica na KiM i da će u tom cilju pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava.

Da bi kosovsko pravosuđe i policija podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačni sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka, naglašava Euleks.

Euleks navodi da pažljivo prati slučaj Dejana Pantića, kako bi procenio kako se njime bave prištinske vlasti i dodaje da se misija zalagala za zaštitu osnovnih prava D. P. od strane kosovskih vlasti, omogućila transport lekova D.P., obavila dva lekarska pregleda D. P. 17. i 24. decembra, na zahtev nadležnih prištinskih vlasti, pružila podršku kosovskoj policiji u prebacivanju D. P. u svoje mesto prebivališta 28. decembra, u skladu sa odlukom o stavljanju D. P. u kućni pritvor.

Misija dodaje da je od postavljanja do uklanjanja barikada na severu KiM podržavala prištinske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti i bezbednosti svih zajednica na KiM, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Kforom.

Precizira se da je od početka novembra Euleks na zvanične zahteve kosovske policije odgovorio značajnim povećanjem svojih izviđačkih patrola i uvođenjem pešačkih patrola od strane pripadnika Specijalizovane policijske jedinice i Rezervne specijalizovane policijske jedinice na severu KiM, kako bi pažljivo pratili bezbednosnu situaciju na terenu, zatim isporukom osnovnih potrepština službenicima kosovske policije na administrativnom prelazu Rudnica/Jarinje 17. decembra, kao i praćenjem redovnih policajaca kosovske policije koji su se smenjivali i zamenjivali redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću 24. decembra.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar