Euleks policija pojačava snage na KiM

Rezervna policijska jedinica je sastavljena od 92 pripadnika Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR) iz Portugalije, Francuske i Italije, i privremeno će biti raspoređena na KiM kako bi se ojačali kapaciteti postojeće Specijalizovane policijske jedinice Euleksa (SPJ), saopšteno je iz Euleksa u Prištini.

Rezervna SPJ će podržati Euleks u ispunjavanju njegovih zadataka, kao druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na KiM, po potrebi i imajući u vidu bezbednosno okruženje.

Euleksova jedinica je druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na KiM, kao deo troslojnog mehanizma za reagovanje na bezbednosne situacije, u okviru kojeg je kosovska policija prva instanca za reagovanje na bezbednosne situacije, Euleks je druga, i Kfor treća instanca za reagovanje na bezbednosne situacije.

Euleksova redovna SPJ jedinica broji 105 poljskih policajaca stacioniranih u Mitrovici. Rezervna SPJ koju je obezbedila EUROGENDFOR sastoji se od 92 žandarma i to 42 iz Portugalije, 28 iz Francuske i 22 iz Italije.

Oni će biti smešteni u bazi za podršku Euleksu, koja se nalazi u Kosovu Polju i biće pod komandom Euleksa. Očekuje se da će prvi tim stići danas.

U saopštenju se navodi da „raspoređivanje rezervne SPJ pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu“.

U saopštenju se objašnjava da su evropske žandarmerijske snage operativne, unapred organizovane, robusne i brzo rasporedive interventne policijske snage.

Euleks Specijalizovana policijska jedinica je druga instanca za reagovanje na bezbednosne situacije na KiM i pruža stalnu podršku kapacitetima kosovske policije za kontrolu masa i nemira kroz savetovanje i zajedničku obuku.

Cilj druge instance za reagovanje na bezbednosne situacije je deeskalacija tenzija i uspostavljanje javnog reda, kao i zaštita života, integriteta i imovine pogođenog stanovništva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar