EU: Prioritet da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom Unije

Brisel, takođe, očekuje od Srbije da „ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira“ i da „pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta“.

U nacrtu dokumenta takođe se od Srbije traži da uskladi svoju viznu politiku s politikom Unije, a kad je reč o pristupnim pregovorima Beograda s Briselom, pozdravlja se napredak Srbije u tom pogledu.

„Konstatujući da Vlada Srbije nastavlja da proglašava integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. Posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti“, piše u nacrtu zaključaka pred decembarski Savet EU, a u koji je Tanjug imao uvid.

Savet se osvrće i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine UN usvojenim kao odgovor na rusku agresiju, ali takođe „duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog upornih neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog njenog spoljnopolitičkog delovanja suprotnog zajedničkom pristupu EU“.

Brisel, takođe, očekuje od Srbije da „ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira“ i da „pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta“.

Prema ovom dokumentu, Savet EU treba da pozdravi „kontinuirano aktivno učešće Srbije i važan doprinos misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike“.

Ovaj nacrt zaključaka je prvi od objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije 12. oktobra a do sredine decembra moguće je da ovaj dokument pretrpi izvesne promene, u zavisnosti od razvoja događaja u regionu i u EU.

U ovom dokumentu, namenjenog ministrima i liderima Unije, pozivaju se srpske vlasti da „objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju u borbi protiv svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama“.

Napredak Srbije u pristupnim pregovorima 

Pozdravlja se i opredeljenje Srbije da aktivno promoviše regionalnu saradnju i napore „na jačanju dobrosusedskih odnosa i doprinosu stabilnosti i pomirenju“.

Savet se sprema i da pozdravi napredak Srbije u pristupnim pregovorima. Poznato je da su 22 od 35 pregovaračkih poglavlja otvorena i dva poglavlja privremeno zatvorena, navodi se u nacrtu i dodaje da „Savet nastavlja da podvlači da je napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da će sveukupno odrediti tempo pristupnih pregovora“, naglašava dokument.

U Nacrtu dokumenta isiče se potreba da se Srbija uskladi sa zajedničkom viznom politikom EU.

Decembarski Savet EU treba da se osvrne i na dijalog Beogad–Priština, ali to nije još bilo predmet diskusije između država članica pa o tom delu još nema zaključaka.

Kad je reč o napretku Srbije u evrointegracijama, nacrt dokumenta ponavlja zaključke izveštaja Evropske komisije o Srbiji, „primećuje napredak koji je Srbija ostvarila u nekim oblastima vladavine prava“ i identifikuje najvažnije i najhitnije reforme koje Srbija treba da preduzme.

Prema tekstu, Srbija treba da „poboljša nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosuđa“, da „pojača napore u borbi protiv korupcije“, „postigne opipljive i ubedljive rezultate sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala“.

Tu je i poziv Srbiji da „prioritetno efikasno sprovodi akcioni plan medijske strategije, poštujući slovo i duh ciljeva medijske strategije“ a EU je „ozbiljno zabrinuta“ i zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnost medija“.

Za EU je važno takođe „domaće rešavanje ratnih zločina, rešavanje preostalih slučajeva nestalih osoba“ a Brisel smatra i da „ne bi trebalo da postoji podrška i javni prostor za osuđene ratne zločince niti za veličanje ili negiranje njihovih zločina“.

Što se tiče ekonomskih reformi, Savet pozitivno konstatuje kontinuirani napredak ostvaren u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar