Eskobar: ZSO će biti formirana, to je obaveza za Srbiju, Prištinu i EU

Gabrijel Eskobar je na onlajn konferenciji u organizaciji Atlantskog saveta, rekao da je formiranje ZSO, o čemu je postignut sporazum u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, pravno obavezujuća odredba.

„ZSO je pravno obavezujuća za Srbiju, za Kosovo i za EU“, rekao je zamenik državnog sekretara SAD.

Dodao je da je formiranje ZSO i za SAD, upravo zato što podržavaju dijalog, obaveza.

„ZSO bi trebalo da bude implementirana i biće implementirana“, rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će u Prištini formiranje ZSO videti kao pozitivnu mogućnost jer, podsetio je, takvih primera koji pružaju kolektivna prava manjinama u Evropi ima mnogo.

Podsetio je da na severu KiM ima 70.000 Srba, te da su u centru tenzija i konflikta, kao i da se mora naći način da ih zaštite institucije, ali i da im se da prilika da učestvuju u socijalnim, ekonomskim i političkim dešavanjima u Srbiji, jer su „dvojni građani“.

Gabrijel Eskobar je dodao da će se ako se ne reši pitanje ZSO, krize ponavljati.

O francusko-nemačkom predlogu 

Specijani izaslanik SAD za Zapadni Balkan izrazio je i uverenje da će se naredne godine nazirati konture dogovora Beograda i Prištine, zasnovanog na francusko-nemačkom predlogu.

„Predlog nudi odlične prilike za kreiranje stabilnih odonosa između dve zemlje i veoma je realan“, izjavio je Eskobar na konferenciji, odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da se na osnovu francusko-nemačkog plana koji je Beograd odbio, napravi dogovor i da li je realan.

Na pitanje da li plan može da bude realizovan do proleća, koji se pominje kao krajnji roka, Eskobar je rekao da to zavisi od strana u pregovoru.

„Ne zavisi od SAD, već od evropske strane. Verujem da možemo da vidimo da se nazire skelet dogovora naredne godine i želeo bih da se to desi“, rekao je Eskobar. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar