Eskobar u Beogradu i Prištini – šta želi Amerika

Srbija je posvećena nastavku dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, saopšteno je nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan. Beograd insistira na potpunoj primeni potpisanih sporazuma.

Gabrijel Eskobar, koji je posetio i Prištinu, nada se brzom okončanju pregovora i očekuje da dijalog bude dinamičan i konstruktivan zbog mira, stabilnosti i napretka regiona.

Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka, kaže da Amerika ne krije šta su njeni motivi za njeno aktivnije delovanje u regionu.

„Prva je činjenica, što je i sam Eskobar rekao, da misle da u trenutku podela u Evropi ne sme da postoji tenzija na Zapadnom Balkanu, jer bi to bio prostor za rusko delovanje i pokušavaju da zapuše sve rupe, gde postoje u bezbednosnom i političkom prekrivaču. Drugo, iz njihovog ugla je Kosovo nezavisno i njima je krajnji cilj da svi priznaju to što je njihov stav“, ukazuje Krstić.

Stav Amerike je i da je postizanje sporazuma pitanje nedelja, a ne godina.

„Paralelno imamo činjenicu da se traži odlaganje odluke za tablice od 10 meseci, a da se do kraja godine postigne sporazum. Mnogo je teže postići politički sporazum, nego rešiti tehničko pitanje, kao što su tablice. Ako se tako tehničko pitanje odlaže, kako da očekujete sveobuhvatni sporazum za nekoliko meseci“, ukazao je Krstić.

Kada je reč o stavu Evropske unije, portparol EU Peter Stano je poručio da Brisel ne postavlja rokove za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, komentarišući navode Eskobara da je čuo od svojih kolega iz Evrope da je postizanje konačnog sporazuma „pitanje nedelja“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar