Eskobar: Rok za preregistraciju treba da se odloži za još 10 meseci

„Kosovo ima pravo da sprovede to, ali želimo da to sprovedemo na miran način koji ne podiže tenzije i ne odvlači nas od nekih stvari koje moramo da uradimo“, poručio je Gabrijel Eskobar gostujući na TV Kanalu 10 u Prištini.

„Nije tajna da smo tražili duži period implementacije i tražili smo još 10 meseci. Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već cele Kvinte. A to je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo. Verujemo da je važno da kada dajemo preporuke, da ih ljudi slušaju“, naveo je Eskobar koji se danas razgovarao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Naveo je da nisu dobili nikakvo obećanje od predsednice Vjose Osmanija i premijera Aljbina Kurtija za ovu preporuku, ali da čekaju, jer prema Eskobaru, fokus treba da bude na većim stvarima, a ne na registarskim tablicama i ličnim kartama.

„Ono što ne želimo jeste da posvećenost specijalnih emisara, uključujući i mene, bude usmerena ka rešavanju problema i upravljanju krizama. Moramo strateški razmišljati o tome kako Evropa održava svoje jedinstvo, kako Evropa izražava svoje vrednosti i kako Evropa pozdravlja zemlje Balkana u Evropskoj uniji. To je svrha dijaloga i tu moramo da obratimo pažnju, ne na registarske tablice, ne na lične karte, već na veće stvari kojima se bavimo“, dodao je Eskobar.

Rekao je da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemački predlog sporazuma između Beograda i Prištine, što bi značilo bližu posvećenost i integraciju Prištine u evroatlantske integracije.

„Naš predlog je da sve što te evropske države predlože kroz dijalog, treba shvatiti ozbiljno. Podržaćemo ovo. Mislimo da bi, kako nam je objašnjeno, ovaj predlog značio bližu posvećenost i integraciju Kosova, a potencijalno i Srbije, u evroatlantske integracije… Da, mi ga u potpunosti podržavamo. I, moram da dodam, da smo uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države i pozdravili bismo ga u UN i u svim drugim evropskim strukturama“, rekao je Eskobar.

„Postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ne godina“

Tvrdi da je postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ne godina, te da je to čuo od evropskih kolega.

Eskobar smatra da bi sporazum trebalo da bude brz, ali da određivanje rokova pripada obema stranama i posrednicima.

„Za dogovor, za put napred. Dakle, pored toga, na obe strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. S obzirom na kontekst onoga što se dešava, svi moraju preuzeti odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu. Voleli bismo da se Kosovo više usklađuje u pogledu pitanja regionalne stabilnosti i to je način da to uradimo“, dodao je Eskobar.

Pojasnio je da je za Prištinu najvažnije članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i priznanje od pet država EU koje ga ne priznaju.

Povodom priznanja od strane Beograda, rekao je da će se to desiti u kasnijoj fazi.

„Mislim da će se to priznanje dogoditi, moraće da se desi nešto kasnije. Ali ono što je važno za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU. To je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu“, rekao je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, bez podrške pet zemalja koje ne priznaju Kosovo biće veoma teško da postane članica NATO-a.

„Nadam se, nadam se, jer sada, kao što znate, imate pet država u EU, a četiri su članice NATO-a. NATO je organizacija koja se zasniva na konsenzusu, pa će bez podrške ovih zemalja za Kosovo biti veoma teško da postane članica NATO-a. Dakle, Evropa je utrla put za integraciju Kosova. Ovaj put je dijalog uz podršku EU, tako da mi u potpunosti podržavamo ono što se dešava sa dijalogom, i u potpunosti podržavamo Kosovo da ozbiljno shvati proces i veoma ozbiljno shvati preporuke zemalja koje su pomagale Kosovu tokom ovog napora“, zaključio je Eskobar.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar