Ескобар: Обавеза Приштине да формира ЗСО, желимо да се процес одвија брже

Ескобар је истакао и да постоје елементи који се очекују да Србија испуни као што су признавање приштинских регистарских таблица, личних карата и других ствари.

Он је оценио да дијалог Београда и Приштине представља њихов историјски развој односа, додајући да је договор о нормализацији под европских условима огромно достигнуће.

„Било је потребно много политичке храбрости и то од председника Александра Вучића и премијера (привремених приштинских институција) Аљбина Куртија да се постигне тај споразум“, рекао је Ескобар и напоменуо да је реч о правно обавезујућем споразуму.

Ексобар је подсетио да је и потпредседник Европске комисије Жозеп Борељ рекао да је тај споразум легалан и обавезујући у сваком погледу.

„Сада се поставља питање како да га у потпуности имплементирамо јер ће потпуна имплементација помоћи региону да се исцели од тог замрзнутог конфликта који носи највише подела на Балкану још од 1999.

Оптимиста сам да ћемо постићи решење“, рекао је Ескобар у интервјуу агенцији МИНА. Специјални изасланик сматра да су и председник Србије Александар Вучић, као и Курти у стању да покажу политичку храброст да се учине прави кораци. „Желимо да се ови процеси одвијају што брже. Не видим зашто се ти процеси не би могли завршити до краја лета“, рекао је Ескобар.

О Црној Гори и Отвореном Балкану

Ескобар је у Подгорици боравио поводом заклетве новоизабраног председника Јакова Милатовића. Ескобар је рекао да на иницијативу Отворени Балкан гледа као на прилику за Црну Гору и за регион у погледу економске интеграције.

Ескобар је поновио да ће САД подржати све иницијативе које приближавају Западни Балкан Европи, као и иницијативе које приближавају државе региона међусобно и које су отворене за све њих.

“Другим ријечима, док год је Отворени Балкан у потпуности усклађен са Берлинским процесом, не видим разлог да му се супротставимо и подржавамо га”, казао је Ескобар.

То, како је додао, не значи да САД мање подржавају Берлински процес или Заједничко регионално тржиште.

“Док год се залажу за исте ствари, нема разлога да их не подржавамо. И ако двије, три, четири или пет држава одлуче индивидуално да иду ка неким од тих приоритета из Берлинског процеса, зашто бисмо их заустављали ако желе да се унапријед припреме? То је у реду, али то мора да буде у складу са Берлинским процесом”, рекао је Ескобар.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar