Ескобар: Много пропуштених прилика, надам се позитивном исходу састанка у Охриду

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар нада se позитивном исходу предстојећег састанка председника Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија у Охриду.

Данијел Ескобар је нагласио да је његова намера да подржи сваки вид напора који ће допринети постизању и одржавању мира на КиМ.

„Зато видим ово као добру прилику за обе стране, и Kосово и Србију као и за осатак региона да постану пуноправне чланице евроатлантских институција“, додао је Ескобар после састанка са председницом у Приштини Вјосом Османи.

Сматра да европски предлог о коме се расправља под окриљем ЕУ нуди невероватне могућности да се успостави миран, одржив и продуктиван однос, како је рекао „између две државе у региону“.

И кроз нашу подршку, рекао је, постараћемо се да од овог процеса бенефите имају не само Београд и Приштина већ читав регион. До сад смо имали много пропуштених прилика и зато се најискреније надам позитивном исходу састанка у Охриду, додао је Ескобар.

Председница у Приштини Вјоса Османи је на заједничкој конференцији са Ескобаром рекла да очекује да састанак Аљбина Kуртија и Александра Вучића има позитиван резултат.

Како је оценила, „сваки покушај Србије да спречи овакав исход споразума условљавањем могао да нанесе штету процесу дијалогу“.

„Сматрамо да је правичан, стабилан и свеобухватан споразум у којем нас третирају као две равноправне државе једини начин да се обезбеди дугорочни мир, стабилност и просперитет у региону. Kосово иде у Охрид са оваквим размишљањем и с надом у позитиван резултат. Свака тежња Србије да условљавањем спречи овај резултат може у потпуности да оштети процес дијалога“, закључила је Османијева.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar