Erdogan u Srbiji – potpisano sedam sporazuma, među njima i protokol o ukidanju viza

17:28

Vučić i Erdogan u „Beogradu na vodi“

Predsednik Aleksandar Vučić zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom posetio je „Beograd na vodi“.

„Ponosan na novo lice našeg glavnog grada, pokazao sam prijatelju Erdoganu Kulu Beograd sa kojeg se vidi naša prelepa prestonica. Iskoristio sam priliku da još jednom zahvalim vrednim radnicima i graditeljima iz turskih kompanija na savršeno obavljenom poslu“, napisao je Vučić na Instagramu.

16:30

Vučić i Erdogan na ručku u Predsedništvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je na ručku u zgradi Predsedništva turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana i članove turske delegacije koji su u poseti Srbiji.

„Posle izuzetno uspešnog radnog dela dana, predah sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i prijateljima iz delegacije Republike Turske, uz ručak pripremljen sa mnogo pažnje u Predsedništvu Srbije“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu.

15:35

Tamara Vučić ugostila Emine Erodogan

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić ugostila je u Beogradu suprugu turskog predsednika Emine Erdogan, sa kojom je prisustvovala promociji srpskog prevoda knjige „Turska kuhinja sa vekovnim receptima“.

Prethodno su obišle Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

15:15

Srpsko-turski biznis forum: Jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na Srpsko-turskom biznis forumu da su turski privrednici dobrodošli u Srbiju i da tu mogu da se osećaju kao kod svoje kuće i uvek računaju na pomoć države, kao i da postoji veliki potencijal za saradnju u sektoru odbrane i namenske industrije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a da je jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost.

14:48

Vučić: Želimo da kupimo turske „bajraktare“, stali smo u red

Srbija želi da kupi od Turske bespilotne letelice „bajraktar“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić ističući da smo za tu kupovinu stali u red jer, kako kaže, te letelice svi žele.

„Ne krijem i nije me sramota, mi to nismo ni krili, da želimo da kupimo bespilotne letelice ‘bajraktar’. Svi žele te letelice, stali smo u red i verujem da sledeće godine Srbija može da ih nabavi“, rekao je Vučić.

13:50

Poslovni forum Srbije i Turske

Nakon obraćanja dvojice predsednika, usledio je poslovni forum predstavnika Srbije i Turske.

13:21

U toku obraćanje medijima Vučića i Erdogana

U toku je obraćanje medijima Vučića i Erdogana, nakon što je potpisano nekoliko sporazuma i protokola između dve zemlje.

Odnose Srbije i Turske podigli smo na najviši nivo u modernoj istoriji naših zemalja, a trgovinsku razmenu podigli na gotovo 2,5 milijardi, turske kompanije u Srbiji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, rekao je Vučić.  

13:04

Potpisano 7 međudržavnih sporazuma i protokola

Potpisano sedam međudržavnih sporazuma, protokla i memoranduma između Srbije i Turske, nakon čega je usledilo obraćanje predsednika Srbije i Turske Vučića i Erdogana.

– Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza potpisanog u Beogradu 12. jula 2010. godine

– Sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama

– Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara

– Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Vlade Turske o saradnji u oblasti medija i komunikacije

– Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektronske uprave.

– Protokol o saradnji između Radio-televizije Srbije i Turske radiotelevizijske korporacije 

– Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektornske uprave.

12:08

Vučić sa Erdoganom: Odličan, prijateljski i otvoren razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u četiri oka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima.

„Kao i uvek do sada, imao sam odličan, prijateljski i otvoren razgovor sa Erdoganom“, naveo je Vučić na Instagram profilu „Budućnostsrbije“.

„Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu“, dodao je Vučić.

Nakon sastanka dvojice lidera, sledi plenarni sastanak delegacija, a zatim će biti potpisan niz sporazuma o saradnji dve zemlje.

11:20

Sastanak Vučića i Erdogana, sledi plenarni sastanak delegacija

Posle svečanog dočeka turskog predsednika ispred Palate Srbija, usledio je razgovor u četiri oka Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske održaće se posle sastanka Vučića i Erdogana.

11:11

Ceremonija svečanog dočeka Erdogana, ispaljeni počasni plotuni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski predsednik dočekan je uz najviše državne i vojne počasti, uz ispaljivanje 10 počasnih plotuna, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Nakon intoniranja himni, predsedniku je raport podneo komandant gardijskog bataljona, potpukovnik Miloš Mitrić, a prošavši pored postrojene počasne garde, Vučić i Erdogan predstavili su jedan drugom čanove svojih delegacija.

Erdogana je juče na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je sinoć turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana koji se nalazi na trodnevnoj regionalnoj turneji.

Svečani doček, uz najviše državne počasti, upriličen je nešto posle 11 časova ispred Palate „Srbija“. Nakon toga, usledio je sastanak dvojice predsednika, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Održan je i Srpsko-turski biznis forum na kojem su govorila dvojica predsednika.

O dobrim, pre svega ekonomskim odnosima Srbije i Turske, govori podatak da je obim naše trgovinske razmene dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje sa tendencijom povećanja.

Prema poslednjim dostupnim podacima Privredne komore Srbije, u našoj zemlji posluje oko 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom u tekstilnom, automobilskom, građevinskom i mašinskom sektoru, te u bankarstvu i turizmu.

Srbija i Turska su 2010. godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini, što je najviše uticalo na povećanje robne razmene.

Turski predsednik Erdogan bio je u Beogradu 2017, potom 2019. godine, kada je istakao da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Turska je otvoreno stala iza projekta „Otvoreni Balkan“ što je više puta naglašeno, a potvrdio je i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu na nedavno održanom Samitu lidera u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ u Beogradu. Tada je jedan od lidera najavio da će uputiti i zvaničan poziv Turskoj da se pridruži ovoj inicijativi.

Značajna je i podrška Turske u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da vodi kompromisu i obostrano prihvatljivom rešenju.

Inače, turski predsednik juče je bio u poseti BiH, a iz Beograda odlazi u Hrvatsku.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar