ЕПС: Профит у првом кварталу готово 300 милиона евра

Пословни успех резултат је повећане производње, добити од извоза електричне енергије и смањења трошкова, наводе из ЕПС-а.

Капацитети ЕПС-а произвели су 9,74 милијарди киловат-сати електричне енергије што је за 17 одсто више него од јануара до марта прошле године.

Стабилна производња, повољни хидролошки услови и добро планирање омогућили су да ЕПС продаје вишкове електричне енергије на берзи и слободном тржишту. Тако профит од извоза од јануара до марта износи 51 милион евра, док је прошле године ЕПС морао да увози енергију по високим ценама.

У првом кварталу 2023. године пословни расходи су мањи за око 20 милијарди динара него што је планирано, од чега су само трошкови увоза угља мањи за 8,4 милијарде динара. Набавка гаса коштала је 3,4 милијарде динара мање, на набавку течних горива потрошено је 1,5 милијарди динара мање, а за услуге ЕМС-а око 1,4 милијарде мање, мања је набавка електричне енергије за 0,8 милијарди динара, наводи се у саопштењу.

Трошкови одржавања мањи су за милијарду динара, остали пословни расходи били су мањи за 3,7 милијарди динара него што је било планирано за период од јануара до марта.

„Профит ЕПС-а у прва три месеца 2023. године најбољи је резултат у последњих пет година. Остварена нето добит већа је око 3,5 пута него у периоду од јануара до марта 2021, 2020, 2019. и 2018. године када се кретала између 10,5 и девет милијарди динара“, закључује се у саопштењу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar