Elvira Kovač: Važno da realizujemo ciljeve; Usame Zukorlić: Ministar Edin Đerlek kec u rukavu

Predsednica Vlade i ministri sinoć su u Skupštini Srbije položili zakletvu i time je započeo njihov mandat. U radu novog kabineta učestvovaće više predstavnika manjinskih partija nego što je to bilo u prethodnom.

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, rekla je za RTS da je ta stranka zadovoljna rezultatima saradnje sa Srpskom naprednom strankom i da su zato odlučili da budu deo Vlade.

„Savez vojvođanskih Mađara od 2014. godine sarađuje sa SNS-om i mi imamo potpisan koalicioni sporazum“, rekla je Elvira Kovač.

U vlasti nemaju ministarsko mesto, ali učestvuju na nivou državnih sekretara, tako su, kaže, govorili od samog početka.

„Mi smo jedna regionalna i manjinska stranka i opsluživanje samo jednog ministra, previše bi zahtevalo naše infrastrukture. Za nas je značajno da se realizuju programski ciljevi, projekti, ulaganja na teritoriji Vojvodine, ljudska i manjinska prava, interesi nacionalnih manjina, proporcionalna zastupaljenost nacionalnih manjina, a bavimo se poljoprivredom i obrazovanjem“, rekla je Elvira Kovač.

Navela je da je SVM u prošlom sazivu Vlade imao sedam državnih sekretara, a da će sada sa novim Ministarstvom za javna ulaganja imati još jedno mesto.

„Svakako je personalni sastav Vlade značajan i mi vidimo da tu ima i političkih figura i eksperata. SVM se slaže sa predloženim, ponovo postoji posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer zapravo tu spadamo svi mi“, rekla je Elvira Kovač.

Prema njenim rečima, izbor Tomislava Žigmanova za ministra je dobra poruka i za regioni i za Hrvatsku.

Takođe, kaže, dobra je što je predstavnik nacionalne manjine u Vladi i nada se uspešnoj saradnji.

„Njegova retorika na novou Subotice je bila prilično čudna u proteklom periodu, sada će verovatno da je promeni. Ono što je značajno za sve nas da je ova vlada manjinski inkluzivna“, rekla je Elvira Kovač. 

Zukorlić: Edin Đerlek – kec u rukavu Stranke pravde i pomirenja

Stranka pravde i pomirenja takođe je podržala izbor nove vlade. Lider Usame Zukorlić kao razlog navodi koalicioni sporazum kojim su, kako kaže, definisana programska načela stranke – podizanje prava Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji, kao i realizacija infrastrukturnih projekata na teritoriji Sandžaka i u drugim mestima gde žive nacionalne zajednice.

„Prvi put u istoriji pokreta, imamo ministra, to je Edin Đerlek, obrazovan i veoma visok kadar u našoj stranci, koga smo čuvali kao kec u rukavu za ovu priliku“, rekao je Zukorlić.

Đerlek je ministar bez portfelja, a koja će zaduženja imati ostalo je još da se vidi, kaže Zukorlić.

„Trenutno smo u razgovorima, očekujemo da će biti dogovoreno nešto što je u vezi sa nerazvijenim područjima ili nešto gde mogu predstavnici nacionalnih zajednica da imaju direktnu korist“, naveo je Zukorlić.

Podsetio je da su u prošlom sazivu Vlade imali jednog državnog sekretara i dodao da će se to sada proširiti.

„Tražili smo pozicije pomoćnika i savetnika u većem broju ministarstava. Očekujemo da to budu ministarstva preko kojih možemo da relizujemo naše projekte na terenu – od Ministarstva za obrazovanje, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva za rad i socijalnu politiku“, rekao je Zukorlić.

Edin Đerlek je, kaže, živeo u Novom Pazaru, iako je rođen i odrastao u Beogradu, studirao u inostranstvu.

„On je Bošnjak po nacionalnosti, i te kako će razumeti potrebe Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji“, rekao je Zukorlić.

„Nama je važno ne samo da realizujemo projekte nego i da podižemo stepen prava nacionalnih zajednica u Srbiji, želimo pravičnost među svim narodima u razvijenoj Srbiji. To nam je cilj za koji se zalažemo“, rekao je Zukorlić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar