EEAS: Zabrinuti smo zbog zapaljive retorike Beograda i Prištine

„Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručuje se u saopštenju.

Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer pirvremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarati o ovim „izazovnim temama“ na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima.

Dodaje se i neophodnost „poštovanja i potpunog sprovođenja“ prethodnih sporazuma i ukazuje da „nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona“.

U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na KiM ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar