Dveri i Zavetnici traže od srpskog tužilaštva da optuži albanskog napadača

U saopšenju Dveri ističe se da taj pokret zahteva od Republičkog javnog tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv Albanca koji je pucao i ranio Stefana i Miloša Stojanovića na Badnji dan, navodi se u saopštenju Dveri.

Kako se ocenjuje, tužilaštvo će takvom odlukom poslati poruku da zaista želi punu reintegracija KiM u ustavno-pravni poredak Srbije.

„Ako želimo da nas druge države poštuju, moramo pre svega mi poštovati Ustav i zakone svoje države,“ zaključuje se u saopštenju Dveri.

Srpska stranka Zavetnici traži od nadležnog tužilaštva Republike Srbije da, kako naglašava, bez odlaganja podigne optužnicu „za krivična dela terorizma i teškog ubistva u pokušaju“ protiv Azema Kurtaja iz Štrpca, navodi se u saopštenju stranke Zavetnici.

„Napominjemo da naši državni organi imaju u skladu sa teritorijalnim načelom krivičnopravne jurisdikcije pravo, ali i obavezu da procesuiraju krivična dela na Kosovu i Metohiji, jer je u pitanju pokrajina koja je sastavni deo teritorije Srbije,“ isitčee se u saopštenju Zavetnika.

Prema Zavetnicima, krivičnopravna nadležnost srpskih institucija na KiM nikada nije zvanično ukinuta.

„Nijedan Briselski sporazum ne može da spreči srpsko pravosuđe da sprovodi zakon i stane u zaštitu ustavnog poretka i interesa svojih građana na Kosovu i Metohiji,“ zaključuje se u saopštenju Zavetnika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar