Drugi dan protesta Srba u Drenu; EU traži da se poštuju prava vlasnika imanja

Radovi su obustavljeni, ali samo za danas. Mehanizaciju, iako nije aktivirana, obezbeđuju specijalci policije. Nije tajna da se otvaranjem puteva radi pristup budućoj bazi pogranične policije.

„Mi smo dobili naređenje da dođemo ovde, naređenje je bilo od naših pretpostavljenih. I odluka vlade je bila da počnu radovi i mi osiguravamo da radovi budu sprovedeni. To će biti pogranična policija, biće građena stanica pogranične policije I do sada su se radovi odvijali samo na putu“, rekao je Veton Eljšani, predstavnik policije.

A radovi na putu izveli su meštane Drena i okolnih zaselaka iz njihovih kuća. O eksproprijaciji imanja, od vlade u Prištini nisu obavešteni, niti je iko sa njima razgovarao o nameri.

„Sa naše strane je ugroženo selo Mekinče porodice Jovanović, osam hektara šume, a sa ove strane negde oko 20 i nešto hektara Mihajlovića, Jokovića i selo Zaselje, to su nam komšije preko brda“, ukazuje Slaviša Jovanović iz Drena.

Drugi problem i uznemirenost za žitelje Drena je gradnja policijske baze. To bi bila treća po redu baza specijalne granične policije u Leposaviću. Dve su podignute za godinu dana.

„Osamdeset hektara, to je nemoguće da će biti samo baza pogranične policije. Šta će pogranična policija na vrh brda. Zna se pogranična policija neka ide dole na carinu, ne gore u selo na vrh brda. Po nama tu ili će da bude vojna baza ili nešto, ne zna niko“, sumnje su Jovana Milovanovića. 

Predsednik Opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić ističe da se, kako kaže, „jednostavno ovo doživljava“.

„Ja i stanovnici opštine u kojoj se mi nalazimo, doživljava kao čistu militarizaciju, jer očigledno vlada iz Prištine nema druge mehanizme već da koristi nasilje i silu kako bi zaokružili svoj sistem ovde i na severu“, upozorava Todić.

I u opštini u Leposaviću za eksproprijaciju saznali su iz medija. Petnaest dana od odluke vlade u Prištini radovi su počeli. Pravni zastupnici vlasnika imanja u Drenu podneće tužbu za utvrđivanje zakonitosti, da javni interes nema prevagu nad privatnim i zatražiti obustavu eskproprijacije.

„Građanima čija je zemlja oduzeta nije stalo do novca. Već žele da je koriste i dalje i da im se ona ne oduzima. Da mogu da uživaju u toj imovini, Ako im neko da novac za to, to je jedna vrsta pravnog nasilja, kojim niko ne može da bude zadovoljan i za koje mnogi kažu, a ima i velike elemente diskriminacije“, naglašava Nebojša Vlajić, zastupnik vlasnika imanja u Drenu.

A život na Kosovu i Metohiji, dodaje pravni zastupnik Srba u Drenu podrazumeva i borbu protiv tajnih i tajanstvenih odluka institucija.

Primer Srba u Drenu, ističe advokat, ukazuje na to da život ne podrazumeva i pravo na pravo.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar