Drecun za RTS: Priština se politički poigrava i sa Briselom i sa srpskim narodim

Ističe vreme za dogovor o tablicama. Da li će se odložiti primena odluke o tablicama, ali i poštovanje Briselskog sporazuma.

I Evropska unija i Sjedinjene Države traže od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Brisel je pozvao na sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, ali zvanične potvrde da li će i kada do njega doći još nema.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da su za kompromis potrebne dve strane i da za Beograd postoji spremnost za dogovor.

„Očekujem da će se predsednik Vučić odazvati pozivu Brisela. Problem je u Prištini. Nema sprmenosti Prištine za dogovor, insistiraju da se realizuje jednostrana odluka, politički se poigravaju i sa Briselom i sa srpskim narodim nudeći 20 varijanti, kako Bisljimi kaže“, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, kada su srpski politički predstavnici izašli iz privremenih institucija samouprave, Zapad je to ozbiljno shvatio, to je težak udarac za Prištinu jer niko sada ne može da govori o multietičnosti institucija na KiM.

Kako kaže, Zapad je krenuo u ozbiljnu aktivnost.

Kada je Borelj pozvao glavnog prištinskog pregovarača da dođe u Brisel, nakon tih razgovora Bisljimi je rekao da oni nude 20 varijanti za dogovor, dodaje Drecun.

Ukazuje da postoje samo dve varijante, jedna je da ostanu na snazi KM tablice i da se vrate KS statusno neutralne tablice, nema 20 varijanti.

Prema njegovim rečima, tablice KS mogu da budu rešenje, KS tablice izdaje Unmik, ali RKS tablice nisu statusno neutralne, to je neprihvatljivo za Beograd.,

Poruke iz Vašingtona, Brisela i Berlina

Drecun ističe da Zapad raspolaže dovoljnim kapacitetima da usmerava ponašanje Prištine u određenom pravcu, Kurti neće da se ponaša onako kako Zapad od njega traži sve dok ne bude suočen sa nekakvim sankcijama.

Iz vodećih zapadnih zemalja stižu poruke da Priština ima prava da primeni jednostranu odluku. To ohrabruje Kurtija da nastavi sa jednostranim ponašanjem. Imate zahteve da se odloži primena, ali rešenje je da se potpuno povuče jednostrana odluka.

Srpski predstavnici su jasno stavili do znanja – povratak u privremene insitucije samo ako se formira ZSO i ako se povuče i stavi ad kata odluka o tablicama, a ne da se nešto prolongira.

„Pored tablica, već imamo u najavi novu krizu. Priština je raspisala izbore za četiri opštšine na severu KiM, umesto da se suoči sa problemima, Priština poništava izbornu volju srpskog naroda koji je u ogromnoj većini dao podršku Srpskoj listi i sada pokušva na izborima da preuzme četiri opštine na severu što generiše uslove za novu i još težu krizu od tablica“, rekao je Drecun.

Situacija na KiM

Drecun kaže da postoji pretnja od eskalacije i da je situacija opasna iz dva razloga, bezbednosnog i političkog. „Srbi su napustili privremene instucije, pokazali da nema multietičnosti na KiM – to je udarac Prištini i Zapadu, bez multietnčosti ne mogu da govore o napretku i da ih uguraju u međunarodne organizacije“, podvlači Drecun.

Dodaje da je bezbednosti aspekt opasniji. „Donedavno su specijalne jedinice samo povremeno ulazile na sever KiM, a sada su sa izgradnjom baza uz administrativnu liniju napravili uslove za stalno stacioniranje, formirali su tzv. graničnu policiju, u okviru nje su formirali specijalnu interventu jedinicu i na mala vrata ih uveli u stalno stacioniranje. Rapsolažu vozilima za brzo delovanje, treba da im stignu „bajraktarti“ iz Turske i stvorili su uslove za boravak pripadnike tzv. KBS“, naveo je Drecun.

Oni su stavili u obruč od strane pripadnika parapolicijskih specijalnih jedinica sever KiM, što ukazuje da se pripremaju se za nasilnu primenu odluke. Ako krenu sa nailnom primenom odluke, onda smo u situaciji koja je najteža što se tiče bezbednosnih izazova od 2013. godine, napomenuo je Drecun.

Razgovori u Briselu 

Govoreći o mogućim razgovorima u Briselu, Drecun kaže da će biti teški.

Predsednik Odobra za KiM postavlja pitanje da li Priština prikazuje spremnost.

„Džabe je da se sastajemo, ako samo razgovaramo. Ako je priprema dobra, ako postoji osnova za dogovor, onda će se i postići. Pitanje je šta će Priština tražiti zauzvrat, izgleda da je tendencija nekih zapadnih državae da Priština odloži odluku a da se zauzvrat Srbi vrate u privremene institucije, ta trgovina neće proći. Vučić je izbegao mnoge zamke, koje su bile u ranijim pregovorima“, zaključio je Drecun.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar