Drecun: Opasno što je dron snimao kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu, snimak će otkriti nameru

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je komercijalni dron koji je juče oboren u širem rejonu Kopaonika korišćen za prikupljanje informacija od bezbednosnog, tj. vojnog značaja.

„Oboren je na način da je naša jedinica za elektronska dejstva otkrila i dron i njegovu putanju, i da je presečen signal između stanice za vođenje i drona. I dron je pao. Kada bude pronađen, videće se osnovni podaci o dronu i video-zapis, šta je snimao“, rekao je Drecun.

Ističe da je domet ovakvih dronova do pet kilometara, te da je operater morao biti blizu administrativne linije.

Podseća da ovo nije prvi put, te da su dronovi sa teritorije Kosova i Metohije u više navrata ulazili u centralnu Srbiju.

„Koriste ih kada kradu šume, da vide raspored pripadnika naše policije, da li su tu. Koristili su ih kada su otkrili lokaciju Kiževa, gde su posle vršena iskopavanja jer se sumnjalo da se tu nalaze tela nestalih Albanaca“, kaže Drecun.

Ko šalje dronove

Napominje da ovo nisu vojni dronovi i da ih ne treba povezivati sa Kforom.

„Kfor koristi vojne bespilotne letelice barem jednom mesečno, da izvide situaciju“, kaže Drecun i podseća da Kfor zna šta se dešava sa obe strane, budući da je na snazi kopnena, kao i vazdušna zona bezbednosti.

Dronove poput ovih koji je oboren, dodaje Drecun, mogu da koriste pojedinci, kriminalne grupe, šverceri narkotika, ljudi, ali i prištinske vlasti.

„Može da koristi sama Priština, da li tzv. kosovske bezbednosne snage, da li kosovska policija. Sve je moguće. Ali je pitanje cilja zašto se prikupljaju te informacije. Nije realno da se pomisli da Priština sada prikuplja te informacije, zato što se plaši nekakve vojne intervencije Beograda na KiM, jer je i sama Vjosa Osmani rekla da se između njih i centralne Srbije nalazi Kfor koji čuva, odnosno NATO“, rekao je Drecun.

Međutim, upozorava da je opasno to što je dron snimao kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu.

„Vojnu – kada se radi o položaju i rasporedu naših jedinica, kojim naoružanjem i opremom raspolažu. Civilna infrastruktura – ima magacina gde se čuvaju hrana, gorivo, to su sve kritični objekti i to ukazuje da možda neko želi da isplanira neku diverziju, neku terorističku akciju nad tim objektima ili nad ljudstvom“, rekao je Drecun.

Ističe da je potrebno mnogo više detalja o tome šta je tačno dron snimao, da bi se shvatila namera.

Podseća da Priština planira da nabavi više bespilotnih letelica, i vojnih i izviđačkih, te da je, dodaje, dogovorena nabavka osam turskih „bajraktara“.

„To su borbene bespilotne letelice koje proizvodi turska kompanija i uspešno su se pokazale u sukobu u Nagorno-Karabahu, na početku sukoba u Ukrajini. Informacije ukazuju da od maja na severu Albanije, na području Bajram Curija, gde su 1998. i 1999. bile kasarne terorističke OVK, da su te zgrade obnovljene i da tamo turski instruktori obučavaju operatere iz tzv. kosovskih bezbednosnih snaga“, rekao je Drecun.

Ističe da je bezbednosna situacije povodom Kosova i Metohije veoma složena „sa potencijalom za izazivanje incidenata i sukoba“.

„Posebno zabrinjavaju aktivnosti specijalnih parapolicijskih jedinica na Severu jer su napravljene nove baze“, rekao je Drecun.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar