Дрецун о таблицама: Срби на северу КиМ не треба да очекују конфискацију возила

Конфузија, страх и потиснута љутња – тако се укратко може описати тренутно стање код возача на северу Косова, располућених између онога што каже Србија и онога што им се дешава на терену.

За неке далеко, наводе, то је само лимена табла на аутомобилу, али за људе на северу Косова је заправо животно питање и већ дуже од годину дана централни камен спотицања. Рок за пререгистрацију возила на северу Косова истекао је јуче.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да Срби на северу КиМ не треба да очекују конфискацију возила.

„Проблем је у томе што нема политичке воље код Приштине да се реши проблем са таблицама, јер жели да злоупотреби то питање за решавање статусних питања, да преко таблица натера Београд да прихвати тзв. државу Косово, да таблице не буду статусно неутралне и да то представи како некакав успех у наводном дефакто признању лажне државе Косово, каже Дрецун.

Према његовим речима, рокови не постоје, проблем ће се решавати у наредном периоду, људима треба омогућити да могу слободно да се крећу, да их нико не малтеретира.

„Претпостављам да се Приштина неће усудити да изазива нову дестабилизацију, јасно је поручено Приштини, првренствено од стране САД и ЕУ да више не сме да буде никаве дестабилизације на северу КиМ“, рекао је Дрецун.

Да бисте се лечили, да бисте школовали децу, да бисте се се кретали – морате имати ауто на располагању, нећете коњским запрегама у 21. веку, наводи Дрецун.

„Ако вас неко онемогућава из процедуралних разлога зато што то питање жели да политички злоупотреби у неке друге сврхе, онда то представља ситуацију која захтева одговор српског народа“, истиче он.

Сматра да би Приштина морала да буде обазрива, посебно у фази када се разговарао о како каже, „могућем споразуму о нормализацији односа“, када ће за пар дана бити наставак разговора у Бриселу између преоговарачких тимова и упозорења да Запад више неће да троши своје ресурсе у решавању кризних ситуација.

Приштина ће, ипак, разумети те поруке и одустати од тога да Србе поново матретира и терорише, да им угрожава слободу кретања, додаје Дрецун.

Уколико косовска полиција почне да плени возила

Дрецун каже да је портпарол ЕУ Петер Стано био јасан да нема рокова и да су већ послате поруке да се избегну такве ситуације које би водиле новој ескласлацији кризе.

Ако имамо и јаке поруке које стижу из водећих центара моћи да не сме да буде дестабилизације, Приштина мора да разуме те поруке, подвукао је Дрецун.

„За Србе на северу који неће да прихвате да живе у лажној држави Косово је то животно питање, то није симболично питање, ако неко стави таблице са РКС ознаком, са ознаком лажне државе Косово – то је нешто што може да буде посредно фактор угрожавања опстанка Срба на северу КиМ. Јединствен став је битан, каже председник Одбора за КиМ“, рекао је Дрецун.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar