Drecun o tablicama: Providna igra Prištine, ali problem je u zemljama Kvinte

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije razgovarali su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Posle toga je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. U južnom delu Kosovske Mitrovice kamenovan je autobus koji svakodnevno vozi na liniji Beograd–Osojane–Klina–Goraždevac. A predsednica Evropske komisije iz Prištine poručuje da se radi na rešenjima koja su primenjiva u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine.

Milovan Drecun, predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je kamenovanje autobusa jedan u nizu od 160 incidenata na KiM od početka godine što pokazuje visok stepen napetosti između Srba i Albanaca, posebno na teritoriji Kosovske Mitrovice, što je rezultat, kako kaže, agresivne politike Prištine.

„Ovo, nažalost, neće biti poslednji incident, broj incidenata koji su usmereni protiv srpskog naroda stalno se povećava. Međunarodna zajednica kao da to ne vidi. Nismo čuli od zvaničnika EU ili SAD da osude incidente“, istakao je Drecun.

Govoreći o preregistraciji vozila, Drecun kaže da Priština sve vreme želi da stvori incidentne situacije i da stvori probleme.

„Priština želi da sprovede u delo nešto što nije deo dogovora. Ako želite da rešite problem, morate da razgovarate. Priština neće da razgovara sa izabranim predstavnicima srpskog naroda. To je planirana politika Prištine, da izaziva incidentne situacije“, kaže Drecun.

Objašnjava da Priština neće ove tablice jer, kako kaže, one nisu simbol „lažne države Kosovo“.

„Tablice takozvane republike Kosovo Priština bi rado prihvatila, ali to je za Srbe neprihvatljivo. Dogovor je da se Srbi odluče za statusno neutralne tablice, to su KS tablice, to su tablice koje je uveo Unmik, simbolično ako nema KS tablica, nema ni Unmika. RKS tablice nisu statusno neutralne, nastale su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti i Srbi to neće da prihvate“, istakao je Drecun dodajući da je sporazum bio izričit da mogu da se izaberu tablice, a kad istekne period od pet godina, da se sedne za sto i traži rešenje.

Drecun je rekao da umesto toga Priština godinu dana pre isteka roka ukida KS tablice i neće da razgovara.

„Providna igra Prištine, ali problem je u Zapadu, naročitu u zemljama Kvinte, ako oni zaista žele da se reši ovaj problem, onda imaju pogrešan pristup. Moraju da kažu Prištini da ako žele da reše problem, moraju da razgovaraju sa Beogradom“, napomenuo je Drecun.

Dodao je da je od ključnog interesa za srpski narod da ne dođe do ugrožavanja mira, ali srpski narod mora da se bori za svoje interese, a protesti su demokratski proces.

„Vidimo da se Priština sprema da onemogući eventualne proteste Srba jer su rasporedili svoje snage na ključnim saobraćajnicama na severu KiM. To znači da žele da spreče bilo kakve proteste“, napomenuo je.

Kaže da je na jasan način stavljeno do znanja da srpski narod neće prihvatiti preregistraciju vozila, da će se na miran način suprotstaviti takvoj odluci.

Kada je reč o francusko-nemačkom planu za KiM, rekao je da Drecun nije video taj plan, ali da je to plan Kvinte koji se svodi na princip dve Nemačke, ali treba razmotriti ceo plan i dati odgovor.

„Koliko god je loš plan, mora da se razgovara. Morate da pokažete da ste konstruktivni. Postoje neke konstante, a to su da nećemo priznati lažnu državu i nećemo se složiti s njenim članstvom u UN“, istakao je Drecun.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar