Drecun: Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u prištinske institucije pre formiranja ZSO

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je uoči održavanja sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji da nema prostora za druge predloge za ZSO jer je Briselski sporazum precizno definisao šta treba da se uradi da bi se formirala Zajednica.

„Prvi Briselski sporazum u šest tačaka definiše da će postojati asocijacija opština u kojoj Srbi čine većinu na Kosovu. Zajednica u kojoj Srbi čine većinsko stanovništvo, što znači da ima i ljudi drugih nacionalnosti. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu, ako se o tome saglase članovi. Zatim se definiše da će dve strane formirati upravljački tim za formiranje Zajednice i da će ga činiti predstavnici četiri opštine na severu KiM i da će izraditi nacrt statuta, koji su oni izradili“, rekao je Drecun.

Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u institucije Prištine dok se ne formira ZSO, a onda razgovor o evropskom predlogu, rekao je Drecun za RTS.

„Ovo je pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine, iako Kurti govori da za njega Briselski sporazumi ne postoje i da neće biti formirana ZSO i da treba razgovarati samo o manjinskim pravima. Izbegava da koristi termine koji se koriste u Briselskom sporazumu“, napomenuo je Drecun. 

Rekao je da predlog statuta koji je uradila nemačka nevladina organizacije „Fridrih Ebert“ smatra pokušajem nemačke politike da se izigra Briselski sporazum kada je reč o ZSO.

Kako je istakao, autorski tekst američkih diplomata Dereka Šolea i Gabriejal Eskobara je korektan i „interesantan je stav da je ZSO u skladu sa ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana“.

„Zajednica bi bila institucionalni mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod, da im se osigura bezbedan život i ekonomski razvoj“, rekao je Drecun.

Drecun je istakao da nema članstva Kosova u UN, niti prihvatamo da priznamo lažnu državu Kosovo. Kaže da se vidi jedan drugačiji koncept SAD o nastavku dijaloga od onog koji je predstavljen u francusko-nemačkom planu.

„SAD su prihvatile stav Beograda. Stav SAD je korektniji zbog snažnog stava Beograda koji je rekao da nema nastavka dijaloga pre formiranja ZSO i nema povratka Srba u prištinske institucije“, istakao je Drecun.

Govoreći o izjavi hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je rekao da je Kosovo oteto od Srbije, kaže da Milanović ima trenutke kada se pogleda u ogledalo i kada mu proradi savest pa kaže nešto istinito.

„Ne bih se složio s njim da je Kosovo oteto, u toku je pokušaj, a dok ga konačno otmu, a ja se nadam da neće, ima mnogo vode da prođe Dunavom i Savom. Iz ovog čoveka je progovorila istina. Ali to ne znači da će oni promeniti stav“, kaže Drecun.

Ocenio je da je važno da se predsedniku Aleksandru Vučiću pruži snažna podrška većine u parlamentu u nameri da istraje u odbrani naših državnih interesa, na način da može da razgovara nakon formiranja ZSO o francusko-nemačkom predlogu, ali da nikako ne prihvati da se pređu naše crvene linije.

„Nema članstva Kosova u UN što se nas tiče, niti ćemo prihvatiti lažnu državu Kosovo, o svemu drugom može da se razgovara“, kaže Drecun.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar