Драгуљи са југа Србије: Пиротски туризам на крилатом коњу

Ако верујете предивној српској епици, Војвода Момчило био је хајдук, јахао је крилатог коња Јабучила и „није се бојао никога сем Бога“. Сем мита и прелепих стихова из песме „Женидба краља Вукашина“, иза јунака остало је и војно утврђење у којем је живео. Момчилов град у оквиру тврђаве драгуљ је туризма Пирота, лепог града на југоистоку Србије.

Пиротска тврђава представља камено утврђење са кулама. Подигнута је у 14. столећу, све до средине 20. века била у војној употреби, да би потом била остављена да је нагриза зуб времена. Срећом, уз подршку Европске уније, која је издвојила 344.000 евра, и уз велико залагање Града Пирота, рестаурирана је и сређена.

Обнова овог важног културно-историјског споменика, који је постао магнет за туристе, али и извор прихода за локалну економију, само је један од успеха Програма прекограничне сарадње (ЦБЦ) Србија–Бугарска. Европска унија је осмислила овај приступ да би државе чланице, заједничким улагањима на својој и територији суседних држава које су у процесу придруживања, унапредили услове живота.

Пирот је од Софије, главног града Бугарске, удаљен свега 92 километра, што га чини идеалним за посете туриста, културних радника, бизнисмена и спортиста.

Уз то, пиротски крај налази се на улазу у природни резерват Стара планина, једне од најочуванијих природних целина у овом делу Европе. Већи део планине налази се у суседној Бугарској, али и у Србији постоје скијалишта, као и рај за планинаре који освајају врх Миџор од 2.376 метара надморске висине и уживају у заштићеном резервату природе Бабин зуб.