Додик: Српска не признаје самопроглашено Косово, амбасадор БиХ гласао мимо процедуре

 „Ако је јасан став да самопроглашено Косово није признато, онда се према томе сви морају тако да односе. У БиХ о спољној политици одлучује Предсједништво, па је и за ту одлуку била потребна сагласност и других. Они сами не поштују себе, а очекују да их други поштују“, истакао је Милорад Додик у Лакташима, коментаришући гласање амбасадора БиХ у Савету Европе о Косову и Метохији.

Нагласио је да је амбасадор БиХ гласао без процедуре и сагласности Председништва БиХ, мимо утврђених процедура.

Додик је поновио да Република Српска не признаје самопроглашену независност Косова, нагласивши да је гласање амбасадора некоректно и неприхватљиво, те да се заобилажењем утврђене уставне процедуре и инструкцијама базираним на личним проценама, непрестано наноси штету како Србима у БиХ, тако и у региону.

Председник РС је рекао да они који заговарају такав приступ захтевају да Србија поштује територијални интегритет БиХ, „а чим им се укаже прилика спремни су да уруше интегритет Србије и допринесу њеној сатанизацији“.

„То је неприхватљиво. Република Српска не признаје самопроглашено Косово и било какав статус у било каквим организацијама“, истакао је Додик.

На данашњој ванредној седници Комитета министара прихваћен је захтев Приштине за чланство у Савету Европе.

Захтев је прослеђен у даљу процедуру у Парламентарну скупштину те организације.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да је БиХ била уздржана приликом гласања. Он је оценио да је ово очекивана одлука и дан којег ће се Савет Европе стидети. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar