Ђинђићеви министри: И данас одјекују његове речи и визија боље Србије

Јаче од пуцњева који су га усмртили пре 20 година, данас одјекују речи и визија боље Србије коју је имао Зоран Ђинђић, кажу чланови његове владе.

На првом месту био је државник, па тек онда пријатељ и колега, сведочи Божидар Ђелић. Први њихов разговор крајем 2000. претворио се, каже, у петосатну расправу. Јасно је било, додаје, да са доктором филозофије неће бити лако радити.

“Ја сам намеравао да се вратим у Париз, то је био договор са породицом и сарадницима и рекао је да је то неприхватљиво јер се историја дешава сада и да има времена за посао касније. Какав је био – харизматичан и упоран, кренули смо у посао и то су те две године о којима ћемо причати”, каже Ђелић који је у Ђинђићевој влади био министар финансија.

Један од највећих задатака Ђинђићеве владе, присећа се тадашњи министар трговине Слободан Милосављевић, било је успоставити систем и државу склонити са улице после година кризе и нестабилности.

“Колегијум је био такав да је Зоран увек имао питање, увек је саслушао, и на неки њему специфичан, креативно луцидан начин је, ако нешто неко каже да не може, питао што не може, а зашто не може – није се мирио са тиме да нешто не може”, присећа се Милосављевић.

Премијер Зоран Ђинђић је, причају његови сарадници, за све неуморно тражио решење. Умео је, кажу, да буде нестрпљив, али увек спреман да саслуша аргументе.

“Мислим да је велики квалитет те владе и њега као председника владе што је стално разговарао са људима и што је делио одговорност, што је много ређе говорио ја, а много више питао људе где се то ви, шта је то што сте ви урадили”, каже некадашњи министар спољних послова Горан Свилановић.

Зоран Ђинђић је био на челу Владе Србије две године и непуна два месеца. Убијен је приликом доласка на посао 12. марта 2003.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar