Ђилас: ССП усвојио декларацију „Србија у ЕУ 2030.“

Драган Ђилас је ре да нико из Србије не може и – не сме да призна независност Косова или дигне руку – за његово чланство у Уједињеним нацијама.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да је та партија на седници Главног одбора усвојила декларацију „Србија у ЕУ 2030.“ и додао да се вредности за које се залажу у њој већ налазе у члану један Устава Србије.

„Реформе које треба да спроведемо да би постали чланица ЕУ треба да спроведемо због нас самих, а не због ЕУ“, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре после седнице Главног одбора ССП.

Додао је да је Србија учествовала у свему што се дешавало у историји Европе као активан чинилац, истичући да је ССП усвајајући ову декларацију пошла од тога да је наша земља историјски, културолошки, правно и образовно повезана са континентом на коме се налази.

„Пошли смо и од тога да нарочито у последњих пет година Србија назадује и тај процес је прекинут највише због тога што то одговара властима у Србији, пошто би требало сада да се усклађујемо у областима које су њима проблем – од борбе против корупције и организованог криминала, независног правосуђа, посебно тужилаштва, слободе медија, радничких права, свега онога што у Србији данас није добро“, рекао је Ђилас.

“Нико из Србије не може и не сме никада да призна Косово“

Одговарајући на питање новинара, Ђилас је рекао да је у декларацију уврштено и усаглашавање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и имплементација европског предлога о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Не можете живети на континенту Европе, а имати супротан став са свим земљама које ту живе“, казао је Ђилас и додао да то мора да се уради.

Говорећи о европском предлогу он је казао да је став ССП о томе познат и да не могу да га подрже.

„Што се тиче поглавља знамо да је тај текст већ саставни део поглавља 35, став смо о споразуму рекли и не можемо да га подржимо зато што је лош. Као што видите показало се да је он већ усвојен и ми треба да гледамо како да га спорводимо на начин да заштитимо наше интересе. Сматрам да нико из Србије не може и не сме никада да призна Косово као независну државу, нити неко из Србије може да подигне руку у УН за њихово чланство“, рекао Ђилас.

Додао је да је тај процес дуг и да је важно да европске земље на челу са Шпанијом које не признају такозвано Косово остану при свом ставу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar