Ђерлек: У здравству може да се уштеди до сто милиона евра годишње

„Ми смо то видели и у време короне, колико је требало набавити и санитетског материјала и лекова, изградити три ковид болнице, реновирати неке болнице да бисмо могли да одговоримо највећем здравственом изазову у последњих сто година. Сада смо одлучили да штедимо сваки динар који се улаже у здравствени систем“, рекао је Ђерлек.

Поручио је да постоји подршка државе, као и када је била епидемија короне.

„Епидемија, нажалост, још траје, мада много мањег интензитета. Нама одговара да све то што ћемо уштедети увођењем материјалног књиговодства или материјалног рачуноводства остане у здравству. Тачно ћемо знати колико смо ампула неког лека потрошили, колико је један лекар прописао лекова одређеном пацијенту, колико смо конца потрошили у операционим салама… До сада нисмо уводили баш тако ригорозне мере, да не кажем контроле, али мере штедње којима нећемо угрозити квалитет здравствене заштите. Израчунали смо отприлике да ћемо на годишњем нивоу уштедети око сто милиона евра што није мала сума“, рекао је Ђерлек гостујући у емисији У средишту пажње Првог програма Радио Београда.

Мирсад Ђерлек каже да је главни мотив и њима у Министарству здравља а и директорима, који су менаџери, то што ће се уштеђени новац вратити здравственим установама.

„Да ли ће то бити у облику апарата, реконструкције неких здравствених установа…, све зависи од потреба, али неће ићи у буџет Републике Србије. Ово је одличан мотив да штедимо да би могли да улажемо у нову опрему и обнављамо наш инфраструктурни систем јер се показало колико је здравство битно у функционисању државе“, закључује Ђерлек.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar