Ђаци у Србији крећу у школу – „Рибникар“ још без наставе, организован продужени боравак

На улазу у ОШ „Владислав Рибникар“ су четири полицајца, а врата школе отварају само запослени. Петог дана од трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“ на убиство осморо ученика и школског чувара које је починио тринаестогодишњак, ученик седмог разреда ове школе, подсећају цвеће и свеће које грађани и овог јутра у тишини остављају. Наставе нема. Од данас ће бити организован продужени боравак за ђаке нижих разреда, од првог до четвртог. Настава би за све ученике требало да почне у среду, 10. маја, седмог дана од трагедије незабележене у школама у Србији.

Министарство просвете, здравља, Уницеф, Тим за психолошке кризне интервенције, Филозофски факултет, Друштво психолога, Школски тим за кризне ситуације и запослени у овој школи припремили су План интервенције у кризи.

Тај план, како је саопштено из Министарства просвете, предвиђа подршку деци, родитељима и запосленима – појединачно и у групи и припрему да се врате у школу.

Пoдршку од прошле седмице, првих дана после трагедије, пружају психијатри и психолози Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога.

Пoвратак ученика у школу у комуникацији са родитељима требало би да организује Школски тим за кризне интервенције. 

Како се наводи, план активности ће се усклађивати са потребама током недеље. Стручна подршка организована је и у музичкој и у балетској школи, које су похађали трагично настрадали ученици, такође и у школама у Смедереву и Младеновцу. 

Јуче је био састанак Савета родитеља и Наставничког већа. Договорено је и да се формирају локални савети за безбедност, у које су укључени сви државни ресори и јавне службе на локалном нивоу, они ће се ангажовати око подршке ученицима, њиховим родитељима и запосленима. 

Помоћ је потребна и, како се наводи, планирана је и за ученике свих школа у Србији, јер само сазнање о трагедији траума је за многе, посебно за децу и наставнике.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar