Дијалог у Бриселу следеће недеље – Курти негира обавезе, Петковић позива на формирање ЗСО „сад и одмах“

За земље региона важи да су добри домаћини. Зато и не чуди понуда црногорског премијера Дритана Абазовића да баш у тој држави буде наредна рунда преговора Београда и Приштине. После Охридске рунде, Брисел одговара – зна се где је место дијалогу.

„Драго нам је што дијалог постаје популаран у региону и што све више земаља нуди да буду домаћини, али идемо корак по корак, седиште дијалога је у Бриселу. Постигли смо напредак у Охриду споразумом Куртија и Вучића. Сада се ради на имплементацији споразума и анекса“, објашњава портпарол ЕУ Петер Стано.

Наводи да Унија већ ради на изменама поглавља 35, у које ће бити укључен и договор из Охрида. Усаглашавају се, каже, и обавезе Приштине у процесу евроинтеграција.

У међувремену, премијер привремених институција Аљбин Курти још једном негира обавезе. Каже да последњи договор не предвиђа аутономију за Србе.

„За Србе на Косову нема аутономије. Они су грађани наше републике, а ја сам и њихов премијер. Члан 7 говори о адекватном нивоу самоуправе. То значи да се позивамо само на оквирни споразум Савета Европе за заштиту националних мањина. Нема самоуправе, постоји само де факто признање између Косова и Србије“, сматра Курти.

Заједница сад и одмах – одговара директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Договор из Охрида предвиђа обавезу Приштине да формира ЗСО у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога, како стоји у Анексу. Курти, да би спречио димне бомбе по Приштини може да врда и измишља, то га не ослобађа обавезе да формира ЗСО према четири споразума потписана у Бриселу“, поручује Петковић.

У Брисел ће наредне недеље главни преговарачи Петковић и Бисљими. Очекивани резултат састанка је да се крене у спровођење анекса и основног споразума.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar