Deo opozicije, profesori i akademici objavili Deklaraciju o reintegraciji KiM u ustavnopravni poredak Srbije

Na konferenciji za medije tekst Deklaracije pročitao je akademik Matija Bećković.

Suočeni sa pritiscima zapadnih sila da se kosovsko pitanje hitno reši, svesni smo težine trenutka u kome se Srbija i srpski narod nalaze. U ovom odsudnom času, polazeći od potrebe da se prevaziđu zablude iz prošlosti, donosimo Deklaraciju o budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji, kao jedinom legitimnom i pravednom rešenju, navodi se u tekstu deklaracije.

Kako navode potpisnici, neprihvatljivi su predlozi o podeli i razmeni teritorija, odricanju od Kosova i Metohije, predaji dela ili cele teritorije, članstva „Kosova“ u Ujedinjenim nacijama i drugi koji na bilo koji na bilo koji način ugrožavaju celovitost pokrajine u sastavu Republike Srbije.

„Niko nema ni pravo ni legitimitet da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije“, dodaje se u Deklaraciji.

„Polazeći od Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije, verni kosovskom zavetu, ističemo da je jedino prihvatljivo rešenje za državu Srbiju, srpski narod i sve naše građane puna reintegracija teritorije Kosova i Metohije sa svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavnopravni poredak Republike Srbije“, navodi se u tekstu Deklaracije.

„Spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane i načinima na koji će se ustavnopravna reintegracija obaviti na zajedničku korist“, zaključuje se u Deklaraciji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar