Deo koalicije Moramo: Formirali smo prvu „nelidersku stranku Zajedno!“

Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju ujedinile su se u organizaciju „Zajedno!“, „prvu modernu nelidersku stranku u Srbiji“, saopštila je Informativna služba novoosnovane stranke.

„Ovom procesu ujedinjavanja priključiće se i drugi članovi koalicije, ali i nove organizacije i prijatelji“, saopšteno je posle osnivačke skupštine.

„Zajedno!“ napominje da otvorena građanska platforma Akcija, koja broji tridesetak organizacija širom Srbije, postaje stožer tj. kičma buduće jedinstvene organizacije.

Za razliku, kako kažu, od vertikalno orjentisanih liderskih struktura, nova organizacije će imati i horizontalno umrežena aktivistička udruženja i lokalne organizacije u aktivističko krilo stranke, kao i druga krila koja će snažno zastupati leve politike, insistirati na borbi za radnička prava i socijalnu pravdu, ali i snažne savetodavne odbore u kojima se nalaze najeminentniji stručnjaci i profesionalci iz svojih oblasti.

Insistiraće se, ističu, i na unutrašnjoj demokratiji, ali i na instituciji predizbora.

„To je demokratski model savremenih zelenih stranaka u Evropi, po kome će kandidati za poslanike, gradonačelnike i druge funkcije prvo morati proći proces predizbora, tj da ih članovi, ali i građani uopšte, izaberu za kandidate za određene funkcije. Prekinuće se sa dosadašnjom praksom tajnog i interesnog izbora kandidata“, ističe se su saopštenju.

„Zajedno!“ poručuje da će postati okosnica daljeg okupljanja svih zdravih i demokratskih snaga, da bi se, kako kažu, zaustavilo uništenje našeg društva i naše prirode.

„Želimo prekinuti proces podela i razdora, jer verujemo da je ovom društvu koje nestaje neophodan upravo suprotan proces – združivanje i okupljanje svih slobodarskih snaga, mesto okupljanja svih posvećenih ljudi i hrabrih pojedinaca koji žele pomoći da ova zemlja bude slobodna i zdrava, i da zajedno sa drugim evropskim nacijama radi na stvaranju slobodne, zelene i prosperitetne Evrope“, zaključuje se u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar