Деликатес пар екселанс: Хомољски сир из црног вина на европским трпезама

Ручно спремљени сир који је одлежао у вину! И то домаћем црном вину, сорте тамјаника, из старог бурета. Па онда и бели сир, гриловани сир, домаћи јогурт и кисело млеко по рецепту старом сто година. Тако изгледа понуда породичне млекаре „Запис Хомоља“ из села Оштрељ, близу Бора.

Већ неколико година, Стефан Симоновић, млади школовани млекар, најтраженији је произвођач сирева и млечних производа у источној Србији. Престижни хотели у Србији производе из Стефанове млекаре нуде као тражене специјалете бројним домаћим и страним гостима.

ЕУПРО плус програм подржан је са 40 милиона евра, а реализује га Министарство за европске интеграције, док активности на терену спроводи УНОПС. И није актуелан само у Хомољу, већ у два региона: Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије. Његов је циљ да допринесе економском расту и унапреди социјалну инфраструктуру и кохезију у 99 јединица локалне самоуправе.

Стефан Симоновић и „Запис Хомоља“ добро су искористили оно што им пружа ЕУ. У инвестицију од око 20.000 евра, Стефан је ушао уз минимално учешће и максималну подршку.