Дани жалости у Србији, опроштај од страдалих у масовним убиствима

Извештај Милице Милосављевић испред ОШ „Владислав Рибникар“

Извештај Милице Милосављевић испред ОШ „Владислав Рибникар“

Извештаји Ане Пендић Станковић и Зорана Слепчевића

На оптужбе да је 4. маја у касним вечерњим сатима и у току ноћи на територији Младеновца и Смедерева, из аутоматског оружја, убио осам и ранио 12 особа, осумњичени је пред вишим тужиоцем у Смедереву признао кривицу.

“У одбрани коју је осумњичени изнео признао је да је употребом аутоматске пушке и пиштоља, на три локације на територији Смедерева и Младеновца – у Малом Орашју и Дубони, пуцао на више лица која су се налазила у групи, а која није познавао, да би заплашио становништво наведених насељених места“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

У саопштењу Вишег тужилаштва се наводи и да је приликом бекства неовлашћено користио туђе возило, а потом у близини наплатне рампе Мали Пожаревац претио бомбом таксисти и путници, која је у другом стању, и на такав начин принудио таксисту да га одвезе до села у околини Крагујевца. Осумњиченом је на предлог Тужилаштва, Виши суд у Смедереву одредио притвор и то по сва четири основа – да не би поновио дело, утицао на поступак и сведоке, због опасности од бекства и због узнемирења јавности.

У масовном убиству у Младеновцу, оцењује стручњак за безбедност, виђени су основни елементи тероризма, напад на лаке мете, недужне људе, бруталност и масовност почињеног злочина.

“Морамо бити уједињени, морају сви да реагују на све оно што примете да је опасно, да је негативно да се пријави, да би полиција могла правовремено да реагује. Навешћу само пример управо при хапшењу 20-годишњака где је здраву одлуку учинио таксиста који је дојавио полицији и дао податке где би могао да се налази овај злочинац, који је починио стравичан злочин“, изјавио је Мирослав Бјеговић, стручњак за безбедност.

Има ли краја злочинима? Која је казна подобна? Србија завијена у црно. Питање одговорности остаје, а одговора нема.

“Доживотни затвор се не може изрећи лицу које у време извршења кривичног дела није навршило 21 годину, тако каже закон. Дакле 20 година је максимална казна. Колико је она сврсисходна, то је индивидуална ствар. Истраживања кажу да човек када после 20 година изађе из затвора је једна, практично олупина, зато и постоје разне службе у разним земљама које се баве његовом ресоцијализацијом. Да ли ће постићи сврху, или задовољити осећај правде код јавности, не верујем да ће то успети“, напомиње Виктор Гостиљац, адвокат.

Крв на улици погинулих и рањених подсећа мештане села на крвави пир који се десио у Малом Орашју и Дубони. Клинички психолози не доводе у везу убиства из Младеновца са Београдом, тврдећи да је тај случај резултат имитирања, такозваног копикет-понашања.

“Кад се деси тако неки ужас и то добије медијску пажњу, онда се то понашање копира тако да је ово последица, само да не буде више, то је јако важно“, истиче Бранка Кордић, клинички психолог.

У пуцњави из аутоматског оружја, У. Б. у Малом Орашју код Смедерева усмртио је пет и ранио шест особа, а потом је у селу Дубона код Младеновца, усмртио још три и ранио осам особа.

Током дана смедеревску Општу болницу „Свети Лука“ посетила је министарка здравља Даница Грујичић. Истакла је да је двоје повређених ван животне опасности.

Смедеревска Општа болница отворила је две телефонске линије за психолошку подршку. Сви грађани који осећају потребу могу да се јаве на телефоне 026 240 932 и 026 240 704 у периоду од 8 до 20 часова.

Опширније Краће

У. Б. из Дубоне, који се сумњичи да је на територији Смедерева и Младеновца убио осам и покушао да лиши живота 12 људи, признао је извршење тог кривичног дела и, на предлог Вишег јавног тужилаштва у Смедереву, суд му је одредио притвор, саопштило је Више јавно тужилаштво у Смедереву.

Осумњиченом У. Б. се ставља на терет да је 4. маја у касним вечерњим сатима на територији Смедерева и Младеновца хицима из аутоматског оружја убио осам, а покушао да убије још укупно 12 особа, наводи се у саопштењу.

Сахрањено пет младића у Малом Орашју

На сеоском гробљу у Малом Орашју код Смедерева сахрањено је пет жртава.

Стотине мештана окупило се у порти цркве у Малом Орашју где је убијеним младићима у злочину који је починио У. Б. опело служило 10 свештеника Епархије пожаревачко-браничевске.

Од 14 часова непрекидно одзвањају звона са цркве.

Последњи испраћај четири убијена ученика и радника обезбеђења

На београдским гробљима сахрањена су четири ученика и радник обезбеђења који су страдали у пуцњави у школи „Владислав Рибникар“.

На Централном гробљу, где је сахрањена једна од ученица, испраћају су присуствовали чланови породице, другари, грађани.

Испред капеле на гробљу Лешће, више стотина људи, међу којима су бивши и садашњи ученици и бројни грађани, опростило се од радника обезбеђења.

Опширније Краће

Опело младићима убијеним у Малом Орашју

Стотине мештана окупило се у порти цркве у Mалом Орашју где је убијеним младићима у злочину који је починио У. Б. опело служило 10 свештеника епархије пожаревачко-браничевске.

Од 14 часова непрекидно звоне звона са цркве.

У просторијама Вишег јавног тужилаштва у Смедереву, у току је саслушање У. Б., осумњиченог за убиства која се догодила у ноћи између четвртка и петка у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона и Шепшин код Младеновца, сазнаје РТС.

Грађани се други дан уписују у књигу жалости испред школе „Владислав Рибникар“

Извештај Маје Милић

Мештани се опраштају од убијених у Малом Орашју

Припремила Милица Милосављевић

Опроштај од страдалих у Малом Орашју

У свакој кући појединачно од 14 сати биће одржано опело за петорицу младића који су убијени у Малом Орашју. Затим ће се родбина и пријатељи упутити до сеоске цркве, одакле ће сви заједно кренути ка сеоском гробљу, где ће бити сахрањени.

У Малом Орашју и Дубони јутрос је тихо и мирно, и даље су мештани у шоку и имају само речи хвале за убијене.

Извештај Милице Милосављевић

Цвеће и свеће испред школе „Владислав Рибникар“

Од среде, када се десио злочин у ОШ „Владислав Рибникар“, испред школе горе свеће за страдале ученике и радника обезбеђења.

Испред самог улаза у школу јуче од 15 часова па све до касно увече грађани су у редовима чекали да део туге, сећања на страдале оставе у књизи жалости. Моћи ће да се упишу и данас и сутра од 10 до 15 часова.

Књига жалости отворена је и у Министарству унутрашњих послова.

Данас ће на београдским гробљима бити сахрањена четири ученика и радник обезбеђења.

Извештај Маје Милић

Др Данијела Јевтић из Хитне помоћи: Још смо у стању слеђености

Доктор Данијела Јевтић из Хитне помоћи упутила је саучешће породицама страдале деце и позвала све да се јаве уколико желе да поразговарају.

„Сви смо још у стању слеђености и сви смо у мислима и душом и срцем са родитељима“, рекла је докторка Јевтић.

„Наши телефони су отворени и позивамо све да се јаве, позивамо и децу да ако желе и без представљања да поразговарају. Имамо и телефон за савете, то је 361-5008“, навела је докторка. 

„Молимо се сви да повређена деца буду добро и да преживе повреде“, рекла је др Јевтић.

Најважније је, каже, да превенирамо нове ствари, јер агресивност према себи или према другоме је систем спојених судова, и то се прелива.

Данас сахрана петорице младића у Малом Орашју

У Малом Орашју данас ће бити сахрањена петорице момака који су страдали у пуцњави у околини Младеновца, а још три сахране заказане су за недељу.

У Генералном конзулату Србије у Чикагу отворена књига жалости

У Генералном конзулату Србије у центру Чикага отворена је књига жалости поводом трагичног догађаја у школи Владислав Рибникар.

Грађани широм Србије и региона одају пошту страдалима у две масовне пуцњаве – у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и селима у околини Смедерева и Младеновца.

Заставе Србије на институцијама спуштене су на пола копља, а све активности почињу одавањем поште настрадалима минутом ћутања.

У тишини се на местима злочина, али и на трговима и другим јавним местима, пале свеће, полаже се цвеће и остављају разни предмети, уз жељу да се трагедије више нигде и никада не понове.

У школи „Владислав Рибникар“ отворена је књига жалости у коју грађани могу да се упишу данас и сутра од 10 до 15 часова.

Данас сахрана четири ученика и радника обезбеђења школе

Данас ће на београдским гробљима бити сахрањена четири ученика и радник обезбеђења који су страдали у пуцњави на Врачару.

Како су за РТС рекли мештани Малог Орашја, у 14 часова ће бити сахрањена и петорица момака који су страдали у том селу, а још три сахране заказане су за недељу, такође у 14 часова.

Град Београд је захвалио породици словеначког кошаркаша Луке Дончића на изразима саучешћа и жељи да сноси трошкове сахране погинулих ђака, уз напомену да ће, како је раније већ договорено, трошкове сносити и сахране организовати Град Београд.

Саучешће породицама настрадалих изразили су бројни званичници из региона и света.

Тродневна жалост проглашена је и у српским срединама на Косову и Метохији.

Петак је био дан жалости и у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, док је Влада Црне Горе одлучила да за дан жалости прогласи недељу, 7. мај.

Осморо ученика и радник обезбеђења убијени у школи на Врачару

Ученик седмог разреда Основне школе „Владислав Рибникар“ у Београду К. К. (2009) пуцао је у уторак ујутру из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике. Настрадало је осморо ученика и радник обезбеђења, док је повређено шесторо ученика и наставница.

Полицајци су на лицу места ухапсили нападача и пронашли оружје. Будући да према Кривичном законику не може кривичноправно да одговара за злочин, К. К. је смештен у психијатријску институцију.

У соби малолетног К. К. пронађени су списак деце коју је планирао да убије и нацртан план школе на којем је утврдио приоритетне мете.

Пиштољ калибра девет милиметара са три оквира, као и малокалибарски пиштољ, нападач је узео из стана, а у торби је понео и четири Молотовљева коктела.

Отац нападача В. К. (47) ухапшен је и саслушан у петак у Вишем јавном тужилаштву у Београду. Одређен му је притвор до 30 дана.

Сумња се да је В. К. у претходном периоду обучавао сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, као и да није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја до којег је његов син успео да дође и почини злочин.

У селима код Смедерева и Младеновца У. Б. убио осморо људи

Ни пуних 36 сати након трагедије на Врачару, десило се ново масовно убиство у Србији – наоружани младић У. Б. (2002) убио је осам и ранио 14 људи у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца.

Потом је зауставио таксисту и приморао га да га одвезе до села Вињишта код Крагујевца, где га је полиција ухапсила након опсежне акције у којој је учествовало више од 600 полицајаца.

Осумњичени је у петак доведен у Полицијску управу Смедерево и одређено му је задржавање од 48 сати. У том року биће приведен у Више јавно тужилаштво у Смедереву на саслушање.

Осумњичен је за кривична дела тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и кривично дело oтмица.

Полиција је претресом викендице коју је У. Б. користио у месту Шепшин пронашла карабин са оптиком, пиштољ, сигнални пиштољ, два пригушивача, ловачки нож и друге делове оружја, 164 метка различитог калибра, 13 ловачких патрона, 12 чаура, четири сигнална метка и 25 комада карабинске муниције.

Такође, приликом претреса куће и помоћног објекта у насељу Вињиште, где је осумњичени такође боравио, полиција је пронашла четири ручне бомбе, више кутија са муницијом за пиштољ, више комада пушчане муниције, оквир за пиштољ, два оквира за аутоматску пушку, носач оптике и аутоматску пушку без фабричког броја.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је на конференцији за медије у петак да ће након две трагедије по хитном поступку бити донете мере којима ће, како је рекао, бити извршено готово потпуно разоружање Србије.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar