Дан студената – академци траже ниже школарине, боље услове и смештај

За награде захвалност, за надлежне молба да се поведе више рачуна о најбољим академцима – од школарина до услова студирања и смештаја.

„Студентима који нису у могућности, а желе да се образују и остварују успехе, треба изаћи у сусрет и помоћи финансијски и друге начине, како би могли да заврше студије“, истиче студент проректор Универзитета у Београду Ана Грчић.

Студенткиња београдског Саобраћајног факултета Јелена Ратковић сматра и да је потребна већа солидарност и подршка међу студентима.

Чекају се измене закона

У Србији се на факултетима школује 230.000 академаца, на високим струковним школама још 50.000. Надлежни им обећавају доградњу, реновирање постојећих и градњу нових домова и факултета.

„Очекујемо да се реши питање Факултета безбедности, ФПН-а, београдских уметничких факултета, Филума у Крагујевцу, као и факултета у Нишу и Новом Саду. После тридесет и више година, то ће бити први крупан инфраструктурни искорак“, поручује министар просвете Бранко Ружић.

Академци очекују измену Закона о високом образовању којим би се, између осталог, трајно решило питање завршетка студија академцима који су уписали студије пре 2005. године. 

Председница Студентске конференције универзитета Србије Маргарета Смиљанић каже да делегирају своје чланове ове године у радну групу за измене закона о младима, радним праксама, као и за писање Закона о финансирању високог образовања.

Ректор Универзитета у Београду проф. Владан Ђокић каже да подржавају намеру да се свеобухватно реши функционисање и финансирање високошколских установа у Србији.

Јавна расправа о просветним законима очекује се за две недеље.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar