Dačić: Za Srbiju nezavisnost Kosova nije gotova stvar

Dačić je za TV Prva na pitanje da li je taj predlog Srbija odbila, rekao da je razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Aleksandar Vučić tražio misljenje o njemu.

„Nije on odbijen. Nije to da ili ne. Ako razgovarate o tome kako bi izgledala nezavisna država Kosovo vi se slažete oko principa da je to već završen posao, a mi se principijelno ne slažemo sa tim“, istakao je Dačić.

On je napomenuo da se u dokumentu predviđa da Srbija ne mora da prizna tzv. Kosovo, nego da aktima i odlukama, neprotivljenjem članstvu u međunarodnim organizacijama to učini.

„Oni traže način kako da lakše podnesemo nezavisnost Kosova, a ne traže političko rešenje“, ukazao je Dačić.

On je istakao da Srbi sa KIM kao i Srbija u celini smatraju da to pitanje nije rešeno.

„To je naše legitmno i istorijsko pravo, to su principi međunarodnog prava i to je situacija na terenu“, ocenio je Dačić.

On je ukazao i da međunarodna zajednica, sve dok nema većinu u Ujedinjenim nacijama, ne može ni da zaokruži proces.

Na pitanje da li se Zapadu žuri zbog situacije u Ukrajini, Dačić kaže da se njima uvek žuri, ali da se žuri i Srbiji da bi sprečila ovakve situacije.

„To što se nekome žuri ne znači da ćemo prihvatiti rešenje koje nije pravedno“, poručio je Dačić.

On je rekao i da je najvažnija poruka da se Srbi bore za Briselski sporazum, i ukazao da Evropa treba da vidi zašta se bori Albljin Kurti, ali je izrazio sumnju da oni to hoće da vide jer stalno obe strane pozivaju na mir.

„Situacija je takva da Srbija nema puni suverenitet na Kosovu, ali ni tzv. Kosovo nema suverenitet nad celim Kosovom. Zato se traži rešenje, nisu ni međunarodno priznati, zato im treba dogovor sa Srbijom“, objasnio je Dačić.

„Skup Srba legitiman način borbe, vazno jedinstvo“

Dačić je podržao održavanje današnjeg skupa Srba u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da on predstavlja legitiman način borbe za njihova prava.

Dačić je ukazao i da je jedinstvo Srba na KiM sada jako važno, jer pokazuje međunarodnoj zajednici da je tvrdnja premijera privremenih prištinskih instiucija Aljbina Kurtija da će svi Srbi prihvatiti registarske tablice netačna.

„Zato je bitno jedinstvo Srba, ja pozdravljam ovakvu vrstu skupova. Srbi treba da koriste sve legitimne, političke metode borbe za svoja prava na KiM i ne znam ko bi mogao to da im ospori“, istakao je Dačić.

On je dodao i da je predsednik Srbije podržao predstavnike Srba na KiM i zamolio ih da se ponašaju odgovorno.

„Očigledno je Srbima na Kosovu i Metohiji prekipelo, a oni su i ranije od predsednika Vučića tražili da istupe iz prištinskih institucija. Ovo sada je samo jedna faza“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li postoji opasnost da dođe do sukoba, Dačić je rekao da to ne zavisi od Srba sa severa KiM, već od toga šta želi Priština i da li će joj to neko dozvoliti.

On je ukazao i da bi ako krenu specijalne jedinice ROSU na sever to bilo kršenje svih međunarodnih sprorazuma, a da Srbi imaju pravo da se brane.

Dačić je dodao i da su međuanrodne snage dužne da obezbede mir na severu KiM.

Naglasio je da Srbi sa KiM samo traže primenu Briselskog sporazuma, koji je Srbija potpisala, jer je i EU stala iza njega, ali i da pristajanje na kompromis ne znači prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Dačić je istakao da je Briselski sporazum rezultat teškog pregovaranja i da ga nije ponudila Srbija već EU, i upitao „ko je sad protiv Evrope, mi ili Priština koja ne sprovodi sporazum“.

Smatra i da je Kurti namerno baš sada pokrenuo pitanje tablica jer želi da iskoristi situaciju u Ukrajini kako bi dobio što bolju pregovaračku poziciju.

„Ako nisu za ZSO onda treba to da kažu i Srbija će da se organizuje shodno tome da ne postoji Briselski sporazum“, rekao je Dačić.

On je ocenio i da je veoma važno što je predsednik Vučić razgovarao i sa američkim, a ne samo sa kineskim i ruskim ambasadorima i ukazao da Srbija od stalnih članica SB UN traži da izvrše obaveze po rezoluciji 1244 i garantuju mir.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar