Dačić u Sofiji na sastanku Centralno-evropske inicijative, sa Sijartom o situaciji na KiM

Ivica Dačić je u razgovoru s Peterom Sijartom zahvalio Mađarskoj za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i informisao ga o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji, kao i o položaju našeg naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Istakao je da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnoj razmeni poseta zvaničnika dve zemlje, kao i da se zasnivaju na strateškom partnerstvu i iskrenoj uzajamnoj podršci i prijateljstvu.

Naglasio je i da Srbija ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa zemljama u okruženju.

Dvojica ministara su razgovarala o nastavku unapređenja ekonomskih veza Srbije i Mađarske, o sve intenzivnijoj saradnji u energetici i o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

U razgovoru o značaju jačanja regionalne saradnje kroz inicijative kao što je CEI, istakli su da je ekonomska saradnja dobar put ka ukupnom napretku regiona.

Mađarski šef diplomatije pozvao je Dačića u zvaničnu bilateralnu posetu Mađarskoj i čestitao mu stupanje na novu dužnost.

Dačić je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Nikolajem Milkovim.

CEI o krizi u Ukrajini 

Ministri spoljnih poslova država članica CEI razgovaraju o prevazilaženju krize nastale usled rata u Ukrajini, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije.

Sastanku u Sofiji prisustvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske zdravstvene organizacije, predstavnici Jadransko-jonske inicijative i Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Bugarska, koja od 1. januara ove godine predsedava CEI, danas će zvanično predati predsedavanje Moldaviji.

U okviru Inicijative, održava se i biznis forum u Sofiji na kojem će biti prisutni privrednici iz regiona, a razgovaraće se o budućnosti malih i srednjih preduzeća.

Inače, jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa Evropskom unijom, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Budući da su članice CEI države koje jesu, ali i koje nisu članice EU, međusobna saradnja podstiče ove druge na brže prilagođavanje evropskim standardima i stvaraju se preduslovi za punu evropsku integraciju.

Centralno-evropska inicijativa je nastala 1989.godine i ima 17 članica, devet zemalja su članice EU, a preostalih osam su zemlje Zapadnog Balkana i tzv. evropskog susedstva kao što su Ukrajina i Moldavija.

CEI sa svojih 17 država članica najveća je i najstarija organizacija centralne istočne Evrope i „pokriva“ površinu na kojoj živi 250 miliona ljudi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar