Dačić: Težine sastanka u Briselu mnogi nisu svesni

Dačić je nakon zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem rekao da Aleksandra Vučića sigurno očekuje veoma težak dan i da su toga nedovoljno svesni i političari vladajućih partija, a kamoli građani.

Ocenio je da je Srbija u teškoj poziciji i da je očekuje velika odgovornost zbog čega je neohodno da postoji politička stabilnost i jedinstvo.

Prema njegovim rečima, sada je pitanje kako pristupiti sastanku u Briselu i izboriti se za naše interese i budućnost.

Dačić je naveo i da je veoma teško pored Kurtija imati dogovor koji je rekao da mu je odvratno i da spomene ZSO.

On je dodao je da ne ide u Brisel, ali da je spreman da pomogne Vučiću.

„Jačina svih pritisaka i ucena ne ogleda se samo u onome što je direktno izrečeno“, rekao je Dačić i upitao šta je to kada neko kaže da neko teško može da odbije plan Evropske unije i SAD.

„Valjda vam je jasno da to nešto znači“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će obe strane – Beograd i Prišitna, kao što je specijalni izaslanik EU Miroslav Lačak najavio, prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja,  Dačić napominje da predsedniku Vučiću treba i da saopšte šta su postigli u razgovorima sa Prištinom.

„Srbija principijelna po pitanju teritorijalnog integriteta“ 

Dačić je rekao da je Srbija za razliku od nekih država uvek principijelna kada je reč o podršci teritorijalnom integritetu i zbog toga je glasala za Rezoluciju u UN kojom se traži povlačenje Rusije iz Ukrajine, te je naglasio da to nema veze sa restriktivnim merama Moskvi.

„Neke druge države su neprincipijelne, one ne bi glasale za rezoluciju koju bismo mi predložili o kršenju teritotijalnog integriteta Srbije što govori koliko je međunarodno pravo postalo selektivno“, rekao je Dačić nakon pitanja upućenog njegovom gostu, ministru BiH Elemdinu Konakoviću da li je prekršio Ustav zbog naloga da BiH u UN glasa za Rezoluciju kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine bez konsezusa u Predsedništvu BiH.

Dačić je naglasio da ne ulazi u unutrašnja pitanja BiH ali da želi da kaže da je Srbija glasala za Rezoluciju u UN kao i prošle godine kao i za većinu rezolucija u UN i drugim organizacijama a koje se tiču poštovanja teritorijalnog integriteta Urajine.

To je naša obaveza i principijelo pitanje jer imamo univerzalan dogovor da reagujemo na svako narušavanje teritorijalnog integriteta“, rekao je Dačić.

Ministar je naglasio da je ovakva odluka Srbije kontinuirana i traje od izbijanja krize, zasnovana na odluci Saveta za nacionalnu bezbednost koja jasno kaže da Srbija smatra pogrešnim i štetnim svako narušavanje teritorijanog integiteta.

„Srbija nije nikada glasala ni za jednu rezoluciju niti se pridružila bilo kojoj odluci koja je vezana za sankcije“, rekao je Dačić i dodao da je to drugo pitanje.

Podsetio je da Srbija principijelno osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta ali ne podržava i nije do sada podržala nijednu rezloluciju niti deklaraciju koja se ticala restiktivnih mera prema Ruskoj Federaciji.

Za Srbiju je to univerzalano pitanje i odnosi se na svakoga i to smo radili i ranije i pre izbijanja rata u svakoj mogućoj situaciji i kada je reč o Španiji i Kataloniji, Kipru i drugim sporovima.

„To smo uvek držali kao temeljni princip“, rekao je Dačić i naglasio da promene stava nikada nije bilo. „Glasali smo za rezoluciju i ona se ne odnosi na sakcije“, rekao je on.

Kokanović: Nećemo ići napred ukoliko zasutavljamo sve što je važno

Ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da misli da nije prekršio Ustav time što je i bez konsuenzusa u Predsedništvu BiH dao instrukciju ambasadoru Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN, a u vezi za Rezolucijom kojom se traži povlačenje Rusije iz Ukrajine. 

„Ja i kolege iz Predsedništva Željko Komšić i Denis Bećirović gledamo na stvari na jedan način, a na drugi koleginica srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. I upravo to je test za nas. Ako ćemo se na tim stvarima ponovo konfrontirati i zaustaviti sve što je važno ljudima u BiH, nećemo ići napred“, rekao je Konaković nakon zajedničke konferencije za novinare održane sa ministrom Ivicom Dačićem.

Konaković je naglasio i ocenio da će se stvari u BiH brzo pomerati ako se shvate te razlike, te da ga „čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske“.

Instrukcija koju je dao amabsadoru pri UN proizlazi, kako je precizirao iz poštovanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati spoljnu politiku EU.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je Konakovića za kršenje Ustava zbog glasanja BiH. „Instrukcijom ministra spoljnih poslova BiH o načinu glasanja u UN-u prekršen je Ustav jer takvu instrukciju nije mogao doneti ministar bez odluke Predsedništva BiH. U BiH nije usaglašen stav po pitanju sukoba u Ukrajini, te je iz tog razloga BiH u UN-u bila obavezna da bude uzdržana“, napisao je Dodik tim povodom na Tviteru.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar